Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Έκαναν αόρατο αντικείμενο και στις 3 διαστάσεις!

Ένα σημαντικό επιστημονικό βήμα για την ανάπτυξη της τεχνολογίας “αορατότητας”, έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας.
Με τη χρήση ενός νέου επαναστατικού είδους υλικών, τα πλασμονικά μετα-υλικά όπως ονομάζονται, κατάφεραν να κάνουν ένα αντικείμενο αόρατο, και μάλιστα και στις τρεις διαστάσεις!

Πρόκειται για έναν κυλινδρικό σωλήνα μήκους 18 εκατοστών, γεγονός που καθιστά ακόμξ πιο σημαντικό το επίτευγμα αφού μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο αντιμείμενο που είχε “εξαφανιστεί” στο εργαστήριο ήταν ένας συνδετήρας.


Όσοι πάντως περιμένουν να δουν αυτό που συμβαίνει στις ταινίες του… Χάρρυ Πόττερ θα απογοητευτούν αφού γα την ώρα ο σωλήνας ”εξαφανίζεται” μόνο στο τμήμα μικροκυμάτων του φάσματος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και όχι στο μήκος κύματος που είναι ορατό από το ανθρώπινο μάτι.
Πώς λειτουργούν τα πλασμονικά μετα-υλικά  Τα πλασμονικά μετα-υλικά, που επέτρεψαν στους ερευνητές να κάνουν πραγματικότητα τον συγκεκριμένο μανδύα, είναι ένα μείγμα μετάλλων και μη αγώγιμων συνθετικών υλικών. Αποτελούνται από μικροσκοπικές νανοδομές οι οποίες είναι σημαντικά μικρότερες από το μήκος κύματος του φωτός που πέφτει επάνω τους.

Το αισθητά μικρότερο μήκος κύματος των νανοδομών βοηθάει τα πλασμονικά μετα-υλικά να χειρίζονται το φως “καμπυλώνοντας” το γύρω από τα αντικείμενα ή και να “εξουδετερώνουν” εντελώς την αντανάκλαση του.
Ο λόγος που προς το παρόν το επιτυγχάνουν χωρίς να μπορεί να το συλλάβει το ανθρώπινο μάτι, είναι πως συμβαίνει  μόνο στις χαμηλότερες συχνότητες του φάσματος του φωτός. Ο επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να δημιουργήσουν έναν “μανδύα” αορατότητας  που θα λειτουργεί στο ορατό φως- δηλαδή θα είναι αντιληπτό από το μάτι μας. 
Δείτε στο βίντεο ένα μέρος του πειράματος όπως έγινε στο Πανεπιστήμιο του Τέξας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Share This

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Press to The Image and Visit "Ask-Me-Anything ?'

Ask Me Anything ?


Δείτε τώρα σε Real Time τις τελευταίες αναρτήσεις των φίλων μας στην Ιστοσελίδα μας στο Face Book.Σύρετε την μπάρα για να δείτε περισσότερες αναρτήσεις και πατείστε με αριστερό κλίκ την ανάρτηση που επιλέξατε για να μεταφερθείτε αμέσως..!!