Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Αναζητώντας ζωή στα 3,5 χιλιόμετρα κάτω από τον πάγο

Γεώτρηση στην υπόγεια λίμνη Έλσγουρθ της Ανταρκτικής
Κοντά στην υλοποίηση του σχεδίου τους να προσεγγίσουν την υπόγεια λίμνη Έλσγουρθ της Ανταρκτικής βρίσκονται Βρετανοί επιστήμονες.

Οι ερευνητές θα χρειαστεί να τρυπήσουν στρώμα πάγου πάχους 3,5 χιλιομέτρων και να φτάσουν στην επιφάνεια της λίμνης με αποστολή να αναζητήσουν μορφές ζωής και να συλλέξουν ιζήματα από το βυθό προκειμένου να αποκτήσουν μια εικόνα για τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν στον πλανήτη πριν εκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στην υπόγεια λίμνη επικρατούν συνθήκες απόλυτου σκότους εδώ και 100.000 με 1 εκατ. έτη.

Οι δώδεκα ερευνητές, θα εγκατασταθούν εκεί το Νοέμβριο, και η γεώτρηση θα λάβει χώρα το Δεκέμβρη.
Η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί με χρήση ενός τρυπανιού με καυτό νερό. Η διαδικασία θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα λάβει χώρα υπό την εποπτεία μηχανικών και επιστημόνων.

Έπειτα από αυτό, θα έχουν στη διάθεσή τους 24 ώρες για να συλλέξουν τα δείγματα, πριν κλείσει η τρύπα από το νέο πάγο που θα δημιουργηθεί, δείγμα των δυσχερών καιρικών συνθηκών υπό τις οποίες πραγματοποιείται η αποστολή.

Σε αυτό το χρονικό περιθώριο, θα προσπαθήσουν να γεμίσουν 24 αποστειρωμένες φιάλες των 100 ml, με δείγματα από τον πάτο της λίμνης, προσπαθώντας ταυτόχρονα να μην επηρεάσουν καθόλου το περιβάλλον της λίμνης.

Για την αποστολή έχει ήδη μεταφερθεί στο σημείο της γεώτρησης εξοπλισμός βάρους 70 τόνων ο οποίος διέσχισε 16.000 χιλιόμετρα από τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ για τη δεύτερη φάση θα μεταφερθούν ακόμα 26 τόνοι εξολισμού.

Σε περίπτωση που δεν προλάβουν να εκτελέσουν τη δειγματοληψία σε 24 ώρες, θα έχουν μαζί τους καύσιμα για να επαναλάβουν τη διαδικασία άλλη μία φορά. Στο τρυπάνι οι επιστήμονες έχουν προσαρμόσει κάμερες και δυνατά φώτα, ώστε να παρακολουθήσουν ζωντανά τις εικόνες που εξελίσσονται εντός του παγετώνα.

Οι επιστήμονες δηλώνουν πως σε περίπτωση που υπάρχει ζωή στην αρχαία λίμνη αυτό θα ανακαλυφθεί άμεσα μέσα από τα φίλτρα συλλογής του νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Share This

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Press to The Image and Visit "Ask-Me-Anything ?'

Ask Me Anything ?


Δείτε τώρα σε Real Time τις τελευταίες αναρτήσεις των φίλων μας στην Ιστοσελίδα μας στο Face Book.Σύρετε την μπάρα για να δείτε περισσότερες αναρτήσεις και πατείστε με αριστερό κλίκ την ανάρτηση που επιλέξατε για να μεταφερθείτε αμέσως..!!