Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Τηλεσκόπιο ακτίνων Χ φωτογραφίζει σουπερνόβα

Η έκρηξη του άστρου σημειώθηκε πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια
Όταν πριν από περίπου 400 χρόνια ο γνωστός αστρονόμος Johannes Kepler παρατήρησε για πρώτη φορά ένα νέο άστρο στον ουρανό, δεν γνώριζε ότι αυτό που έβλεπε ήταν στην πραγματικότητα τα απομεινάρια ενός άστρου που εξερράγη χιλιάδες χρόνια νωρίτερα.

Η σουπερνόβα, ό,τι απέμεινε από την έκρηξης ενός άστρου δηλαδή, βρίσκεται στον αστερισμό του Οφιούχου αλλά μέχρι σήμερα οι αστρονόμοι δεν είχαν καταφέρει να προσδιορίσουν με ακρίβεια την τοποθεσία της.

Με τα δεδομένα που συνέλεξαν από το παρατηρητήριο του Chandra όμως, χρησιμοποιώντας ένα τηλεσκόπιο ακτίνων Χ, αποκαλύφθηκε η δομή και το μέγεθος της έκρηξης, η οποία ήταν πολύ μεγαλύτερη από ότι υπολόγιζαν.

Έπειτα από περίπου 200 ώρες παρακολούθησης, οι επιστήμονες συνέθεσαν μια εικόνα του Kepler η οποία δείχνει πως ακόμα και χιλιάδες χρόνια μετά την έκρηξη, ύλη και ακτίνες Χ διασκορπίζονται στο διάστημα σε απόσταση χιλιάδων ετών φωτός από το αρχικό σημείο της έκρηξης.
Χρησιμοποιώντας τα νέα δεδομένα που συνέλεξαν από το παρατηρητήριο ανακάλυψαν ακόμα πως η απόσταση που μας χωρίζει από το πρώην άστρο είναι πάνω από 23.000 έτη φωτός, με τη μέση απόσταση από τα απομεινάρια της έκρηξης να απέχουν 18.000 έτη φωτός από τον πλανήτη μας.

«Καθώς επεκτείνεται η σουπερνόβα, δίνει την δυνατότητα στους επιστήμονες να την παρατηρήσουν καλύτερα, αυξάνοντας λίγο περισσότερο τις γνώσεις μας για το πώς λειτουργεί το σύμπαν» αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του παρατηρητηρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Share This

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Press to The Image and Visit "Ask-Me-Anything ?'

Ask Me Anything ?


Δείτε τώρα σε Real Time τις τελευταίες αναρτήσεις των φίλων μας στην Ιστοσελίδα μας στο Face Book.Σύρετε την μπάρα για να δείτε περισσότερες αναρτήσεις και πατείστε με αριστερό κλίκ την ανάρτηση που επιλέξατε για να μεταφερθείτε αμέσως..!!