Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Αντικαρκινική θεραπεία με ηλεκτρομαγνητικά πεδία


Ελπίδες από νέα πειραματική θεραπεία του καρκίνου με ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Ενθαρρυντικές δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις των περιορισμένων κλινικών δοκιμών μιας νέου τύπου αντικαρκινικής θεραπείας με τη χρήση χαμηλής έντασης ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Η νέα τεχνική πέτυχε να συρρικνώσει τους όγκους σε ασθενείς με καρκίνο στο ήπαρ.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ελβετία και τη Βραζιλία, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπόρις Πάσκε, του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό περιοδικό για θέματα καρκίνου «British Journal of Cancer», σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν», εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι η νέα μέθοδος μελλοντικά μπορεί να αποτελέσει μια νέα θεραπευτική τεχνική. Διευκρίνισαν όμως ότι η μέθοδος βρίσκεται ακόμα σε νηπιακό στάδιο και θα χρειαστούν ακόμα αρκετά χρόνια δοκιμών και βελτίωσης.

Οι ασθενείς κρατούν μέσα στο στόμα τους μια κεραία σε σχήμα κουταλιού, η οποία μεταδίδει χαμηλά ηλεκτρομαγνητικά πεδία στο σώμα τους. Η θεραπεία, με συχνότητα τρεις φορές τη μέρα, πέτυχε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του ήπατος, καθώς οι όγκοι σμικρύνθηκαν, ενώ τα πέριξ υγιή κύτταρα δεν επηρεάστηκαν αρνητικά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα μέθοδος είναι καλά ανεκτή για μεγάλες χρονικές περιόδους και μπορεί να συνδυαστεί με άλλες αντικαρκινικές θεραπείες. Όπως είπε ο Πάσκε, έχει ήδη εξασφαλίσει από την αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ (FDA) την έγκριση για τη διενέργεια κλινικών δοκιμών σε μεγάλες ομάδες ασθενών, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με εταιρίες σε διάφορες χώρες, ώστε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τη μελλοντική έρευνα.

Το 2009, ο Πάσκε και οι συνεργάτες του είχαν δημοσιεύσει μελέτη στο περιοδικό πειραματικών και κλινικών αντικαρκινικών ερευνών «Journal of Experimental and Clinical Research», που έδειχνε ότι τα χαμηλού επιπέδου ηλεκτρομαγνητικά πεδία σε συγκεκριμένες συχνότητες (0,1 Hz έως 114 KHz) «φρέναραν» την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε ορισμένους ασθενείς. Διαφορετικά είδη καρκίνου ανταποκρίνονταν σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία διαφορετικών συχνοτήτων.

Ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός που εξηγεί αυτές τις παρατηρήσεις, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός. Μία εκτίμηση είναι ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία παρεμβαίνουν και τροποποιούν τη δραστηριότητα των γονιδίων των καρκινικών κυττάρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό έχει ως συνέπεια να «μπλοκάρεται» η διαίρεση και ο πολλαπλασιασμός αυτών των κυττάρων, με αποτέλεσμα ο όγκος να σταματά την ανάπτυξή του ή και να συρρικνώνεται σταδιακά.

Ο Πάσκε δήλωσε αισιόδοξος ότι η νέα τεχνική θα αξιοποιηθεί μελλοντικά, εκτός από τους όγκους στο ήπαρ, για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και πιθανώς άλλων μορφών της νόσου. Η νέα μέθοδος προκαλεί αίσθηση, αν ληφθεί υπόψη η ανησυχία ότι τα πεδία ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων και των πυλώνων του ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να προκαλούν καρκίνο. Οι ερευνητές τόνισαν πάντως ότι στα δικά τους πειράματα η ένταση των πεδίων ακτινοβολίας είναι 100 έως 1.000 φορές χαμηλότερη από αυτή ενός κινητού τηλεφώνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Share This

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Press to The Image and Visit "Ask-Me-Anything ?'

Ask Me Anything ?


Δείτε τώρα σε Real Time τις τελευταίες αναρτήσεις των φίλων μας στην Ιστοσελίδα μας στο Face Book.Σύρετε την μπάρα για να δείτε περισσότερες αναρτήσεις και πατείστε με αριστερό κλίκ την ανάρτηση που επιλέξατε για να μεταφερθείτε αμέσως..!!