Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Λεμονοκαρχαρίες εκπαιδεύονται από τους φίλους τους

Έρευνα διεξήχθη σε υποθαλάσσιο ελεγχόμενο χώρο
Οι κίτρινοι καρχαρίες, γνωστοί ως «λεμονοκαρχαρίες» μαθαίνουν ο ένας απ’ τον άλλον, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Animal Cognition.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες συνέκριναν τις αποδόσεις νεαρών λεμονοκαρχαριών», που συνεργάστηκαν με εκπαιδευμένους αλλά και με άπειρους καρχαρίες του είδους τους.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κίτρινοι καρχαρίες που συνεργάστηκαν με εκπαιδευμένους καρχαρίες ήταν σε θέση να ολοκληρώσουν ταχύτερα και με μεγαλύτερη επιτυχία τις δοκιμασίες στις οποίες υπεβλήθησαν.
Η μελέτη είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι οι χονδριχθείς αναπτύσσουν κοινωνική συμπεριφορά.

Το πείραμα
Η έρευνα διεξήχθη σε υποθαλάσσιο ελεγχόμενο χώρο, ο οποίος διέθετε σημείο εκκίνησης και περιοχή στόχου. Οι επιστήμονες εκπαίδευσαν μια ομάδα καρχαριών να βρίσκει τον στόχο και κάθε φορά που τα μέλη της ομάδας τα κατάφερναν, επιβραβεύονταν με ένα κομμάτι ψαριού.

Παράλληλα, οι επιστήμονες δημιούργησαν και άλλη μια ομάδα «λεμονοκαρχαριών», που δεν εκπαιδεύτηκε να βρίσκει τον στόχο.

Στη συνέχεια οι ερευνητές έστειλαν νεαρούς, άπειρους καρχαρίες στην πισίνα με μέλη και των δυο ομάδων, της εκπαιδευμένης και της μη εκπαιδευμένης.

Όπως διαπίστωσαν, οι νεαροί «λεμονοκαρχαρίες» που βγήκαν στην πισίνα με μέλη της εκπαιδευμένης ομάδας έβρισκαν την τροφή τους και ολοκλήρωναν τις δοκιμασίες πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τους νεαρούς «λεμονοκαρχαρίες» που βγήκαν στην πισίνα μαζί με μέλη της ανεκπαίδευτης ομάδας.

«Πιστεύω ότι το εύρημα είναι πολύ σημαντικό», τόνισε ο δρ. Tristan Guttridge, επικεφαλής της μελέτης.

«Είναι υπέροχο να ανακαλύπτουμε ότι οι μικροί λεμονοκαρχαρίες υιοθετούν κοινωνικές συμπεριφορές ο ένας από τον άλλο», προσέθεσε ο καθηγητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Share This

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Press to The Image and Visit "Ask-Me-Anything ?'

Ask Me Anything ?


Δείτε τώρα σε Real Time τις τελευταίες αναρτήσεις των φίλων μας στην Ιστοσελίδα μας στο Face Book.Σύρετε την μπάρα για να δείτε περισσότερες αναρτήσεις και πατείστε με αριστερό κλίκ την ανάρτηση που επιλέξατε για να μεταφερθείτε αμέσως..!!