Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Νέος πρόγονος του ανθρώπου, ηλικίας 3,58 εκατ. ετών


Ένα τμήμα σκελετού ηλικίας 3,58 εκατ. ετών, που εκτιμούν ότι ανήκει σε ένα πρώιμο πρόγονο του ανθρώπου, συγγενή της διάσημης «Λούσι» και αρχαιότερο κατά περίπου 400.000 χρόνια σε σχέση με αυτήν, ανακάλυψε στην Αιθιοπία μία διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Το απολίθωμα, που ανήκει στο ίδιο είδος ανθρωπίδη που ανήκει και η «Λούσι», στον Αυστραλοπίθηκο (Australopithecus afarensis), δείχνει ότι περπατούσε σε όρθια θέση, κάτι που σημαίνει ότι η όρθια βάδιση, όπως των σημερινών ανθρώπων, συνέβη νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες. Οι επιστήμονες ονόμασαν τον άνθρωπο αυτό ΅Big ManΆ.



Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε στο περιοδικό PNAS της Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, από τους δύο υπεύθυνους της έρευνας, τον αιθιοπικής καταγωγής έφορο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Κλίβελαντ Yohannes Haile-Selassie και τον καθηγητή παλαιοανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Kent State Owen Lovejoy.

Ο σκελετός του Big Man βρέθηκε πριν πέντε χρόνια στην περιοχή Αφάρ της Αιθιοπίας, περίπου 330 χλμ. βορειοανατολικά από την πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα. Το απολίθωμα πήρε το όνομα «Καντανουούμουου» (που σημαίνει «μεγάλος άνθρωπος» στην τοπική γλώσσα), καθώς πρόκειται για ένα αρσενικό με ύψος κοντά σε δύο μέτρα, ενώ η «Λούσι» (ο πρώτος σκελετός Αυστραλοπίθηκου που βρέθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 και χρονολογείται πριν από 3,2 εκατ. χρόνια) είχε ύψος μόνο ένα μέτρο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το νέο απολίθωμα αποκαλύπτει πολύ περισσότερα στοιχεία σε σχέση με τη «Λούσι» και επιβεβαιώνει ότι όταν πια εκείνη ζούσε, η όρθια βάδιση είχε για τα καλά επικρατήσει.

Ο παλαιότερος ανθρωπίδης που έχει ποτέ βρεθεί, επίσης στην Αιθιοπία, είναι ο Αρδιπίθηκος (Ardipithecus ramidus), που χρονολογείται πριν από 4,4 εκατ. χρόνια και ο οποίος είχε πιο έντονα στοιχεία πιθήκου στα χέρια και τα πόδια του, τα οποία όμως ο νέος σκελετός Αυστραλοπίθηκου δεν διέθετε πια, έχοντας πιο ανθρώπινα χαρακτηριστικά στο σκελετό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Share This

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Press to The Image and Visit "Ask-Me-Anything ?'

Ask Me Anything ?


Δείτε τώρα σε Real Time τις τελευταίες αναρτήσεις των φίλων μας στην Ιστοσελίδα μας στο Face Book.Σύρετε την μπάρα για να δείτε περισσότερες αναρτήσεις και πατείστε με αριστερό κλίκ την ανάρτηση που επιλέξατε για να μεταφερθείτε αμέσως..!!