Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Παιδικό «κουκούλι» για το αυτοκίνητο


Το κάθισμα τυλίγει το μωρό σε μια «φούσκα» προστατεύοντάς το από πυρκαγιά και ειδοποιεί τις αρχές
Ενα «έξυπνο» παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου το οποίο σε περίπτωση κινδύνου μετατρέπεται σε προστατευτικό «κουκούλι» ανέπτυξαν Βρετανοί μηχανικοί.

Μέγιστη προστασία σε κλάσματα δευτερολέπτου


Το Carkoon, όπως ονομάζεται, τοποθετείται στο όχημα κοιτάζοντας προς τα πίσω. Είναι σχεδιασμένο με τρόπο ώστε σε περίπτωση ατυχήματος και πυρκαγιάς, να απελευθερώνει έναν άφλεκτο «αερόσακο» από υλικά Kevlar και Nomex σε χρόνο που αγγίζει το 1/14 του δευτερολέπτου.

Η προστατευτική φούσκα κλείνει, προστατεύοντας το παιδί από αντικείμενα που μπορεί να εκτοξευθούν από την πρόσκρουση και παρέχοντάς του οξυγόνο αρκετό για τουλάχιστον ένα 20λεπτο. Ακόμα, κατά την ενεργοποίησή του το σύστημα ασφαλείας του καθίσματος, στέλνει μήνυμα στις αρχές με τις ακριβείς συντεταγμένες του οχήματος και την ειδοποίηση ότι εκεί βρίσκεται εγκλωβισμένο ένα μωρό.

Χάρη στην ανθεκτική βάση του από ανθρακόνημα και Kevlar το κάθισμα μπορεί να γυρίσει προς την πόρτα διευκολύνοντας έτσι την είσοδο και την έξοδο του παιδιού από το όχημα.

Στην αγορά εντός του 2013


Το επαναστατικό παιδικό κάθισμα-«αστακός» αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στο 2013 και η τιμή του υπολογίζεται περί τα 605 ευρώ.

Σύμφωνα με τον επινοητή του Carkoon, Τζούλιαν Πρέστον-Πάουερς, πρόκειται για ένα σύστημα ασφαλείας ζωτικής σημασίας καθώς σε περίπτωση τρακαρίσματος με ταχύτητα 50 χλμ./ώρα η εκτόξευση ενός μικρού μπουκαλιού νερού ή μιας συσκευής GPS θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για ένα παιδάκι.

«Στις δοκιμές μας χρησιμοποιήσαμε ακόμα και ένα τούβλο» αναφέρει ο Πάουερς.

Μέχρι τεσσάρων, προς τα πίσω
Σε κάποιες χώρες η νομοθεσία επιβάλλει το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου να κοιτάζει προς τα πίσω μέχρι την ηλικία των τριών ή τεσσάρων ετών. Ο λόγος, όπως εξηγεί και ο Πάουερς, βασίζεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη θέση του καθίσματος προσφέρει σημαντική προστασία στο κεφάλι και στον αυχένα του παιδιού σε περίπτωση δυνατού τραντάγματος καθώς έχει ως ασπίδα το κέλυφος του καθίσματος.

Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι σε χώρες όπως π.χ. η Σουηδία τα καθίσματα αυτά έχουν λάβει την ονομασία «ορφανά», καθώς βάσει στατιστικών στοιχείων εκτοξεύουν την πιθανότητα επιβίωσης των παιδιών στα ύψη, σώζοντάς τα ακόμη και σε περιπτώσεις αυτοκινητικών δυστυχημάτων όπου όλοι οι υπόλοιποι επιβαίνοντες είχαν χάσει τη ζωή τους.

Πρόσφατα το πρότυπο του Carkoon υποβλήθηκε σε δοκιμές από το Βρετανικό Εργαστήριο Ερευνας Μεταφορών. Η εταιρεία Cool Technologies, η οποία βρίσκεται πίσω από το καινοτόμο κάθισμα, ανακοίνωσε ωστόσο ότι θα συνεχίσει τους ενδελεχείς ελέγχους προκειμένου να σιγουρευτεί ότι το κάθισμα-«κουκούλι» δεν μπορεί να προκαλέσει οποιονδήποτε κίνδυνο για την υγεία του παιδιού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Share This

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Press to The Image and Visit "Ask-Me-Anything ?'

Ask Me Anything ?


Δείτε τώρα σε Real Time τις τελευταίες αναρτήσεις των φίλων μας στην Ιστοσελίδα μας στο Face Book.Σύρετε την μπάρα για να δείτε περισσότερες αναρτήσεις και πατείστε με αριστερό κλίκ την ανάρτηση που επιλέξατε για να μεταφερθείτε αμέσως..!!