Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Η αυξημένη τεστοστερόνη μας κάνει περισσότερο… εγωκεντρικούς

Η ορμόνη τεστοστερόνη κάνει τους ανθρώπους να είναι λιγότερο συνεργάσιμοι και περισσότερο εγωκεντρικοί, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου UCL τουΛονδίνου. Οι επιστήμονες παρατήρησαν 17 ζευγάρια εθελοντριών, τις οποίες έβαλαν να
συνεργασθούν και να συναποφασίσουν.
Την πρώτη φορά τους είχαν χορηγήσει τεστοστερόνη, ενώ τη δεύτερη ψευδοφάρμακο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συνεργασία απέδιδε, όταν οι εθελόντριες είχαν λάβει μόνο ψευδοφάρμακο.

Αλλά όταν είχαν λάβει συμπλήρωμα τεστοστερόνης, το όφελος της συνεργασίας μειωνόταν δραματικά. Συγκεκριμένα, τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης σχετίζονταν με τις εθελόντριες που συμπεριφέρονταν εγωκεντρικά και αποφάσιζαν υπέρ της δικής τους επιλογής αντί της συνεργάτιδός τους στην ομάδα.
«Όταν λαμβάνουμε αποφάσεις μέσα σε μια ομάδα, περνάμε μια πολύ λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συνεργασία και την εγωκεντρικότητα: υπερβολική συνεργασία και ενδεχομένως να μην περάσει ποτέ το δικό μας, αλλά αν είμαστε υπερβολικά εγωκεντρικοί είναι πιθανόν να αγνοήσουμε ανθρώπους που έχουν βαθιά γνώση και διορατικότητα», εξηγεί ο δρ.ΝικΡάιτ, που διενέργησε το πείραμα.

«Η συμπεριφορά μας φαίνεται ότι προσδιορίζεται από τις ορμόνες μας–ήδη γνωρίζουμε ότι η οξυτοκίνη μπορεί να μας κάνει πιο συνεργάσιμους, αλλά αν αυτή ήταν η μοναδική ορμόνη που επιδρά στην λήψη των αποφάσεων μας εντός ομάδας, αυτό θα έκανε τις αποφάσεις μας ασύμμετρες. Έχουμε αποδείξει ότι η τεστοστερόνη επηρεάζει τις αποφάσεις μας κάνοντάς μας πιο εγωκεντρικούς. Τις περισσότερες φορές, αυτό μας κάνει να αναζητούμε την καλύτερη λύση σε ένα πρόβλημα, αλλά κάποιες φορές η υπερβολική τεστοστερόνη μπορεί να μας τυφλώσει απέναντι στις απόψεις άλλων ανθρώπων. Αυτό μπορεί να είναι πολύ σημαντικό όταν έχουμε να κάνουμε με ένα ισχυρό πρόσωπο που προσπαθεί να περάσει την άποψή του, για παράδειγμα, στους ενόρκους».

Η τεστοστερόνη εμπλέκεται σε πολλές κοινωνικές συμπεριφορές. Για παράδειγμα, στους χιμπατζήδες, τα επίπεδα της τεστοστερόνης αυξάνονται πριν από έναν καυγά.

Στις κρατούμενες φυλακών οι έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης συνδέονται με την έντονα αντικοινωνική συμπεριφορά και με αυξημένη επιθετικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Share This

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Press to The Image and Visit "Ask-Me-Anything ?'

Ask Me Anything ?


Δείτε τώρα σε Real Time τις τελευταίες αναρτήσεις των φίλων μας στην Ιστοσελίδα μας στο Face Book.Σύρετε την μπάρα για να δείτε περισσότερες αναρτήσεις και πατείστε με αριστερό κλίκ την ανάρτηση που επιλέξατε για να μεταφερθείτε αμέσως..!!