Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012

Χαρτογραφήθηκε οροσειρά κάτω από τον Ατλαντικό ωκεανό

Ομάδα ερευνητών του ωκεανογραφικού ινστιτούτου Scripps χαρτογράφησε στο νότιο Ατλαντικό ωκεανό σχεδόν 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Νότιας Αφρικής υποθαλάσσια οροσειρά που έως τώρα ήταν γνωστή μόνο από δορυφορικές μετρήσεις και αναλύσεις.

Το ψηλότερο βουνό της οροσειράς υψώνεται 4.500 μέτρα πάνω από τον πυθμένα της θάλασσας.
Η χαρτογραφηθείσα περιοχή διακρίνεται για τα πολύ απόκρημνα υποθαλάσσια βουνά της και τις επίπεδες κορυφές της. Είναι πολλοί οι λόγοι που οι υποθαλάσσιες οροσειρές προκαλούν το ενδιαφέρον των ερευνητών.Ένας από αυτούς αφορά στο γεγονός ότι η προσεκτική μελέτη της γεωλογικής σύνθεσης των βουνών αποκαλύπτει πολλά για τις εσωτερικές διεργασίες και χημική σύσταση της Γης. Επίσης, τα υποθαλάσσια αυτά βουνά επηρεάζουν κατά πολύ το οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα μιας θαλάσσιας περιοχής.

Πάντως, η εργασία της χαρτογράφησης των υποθαλάσσιων βουνών του πλανήτη μόλις έχει αρχίσει.
Με τη διαδικασία δορυφορικών μετρήσεων και αναλύσεων έχουν βρεθεί 13.000 βουνά, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ερευνητικής ομάδας του ωκεανογραφικού ινστιτούτου Scripps, ο συνολικός αριθμός πρέπει να ξεπερνά τα 100.000 υποθαλάσσια βουνά ύψους άνω των 1.000 μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Share This

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Press to The Image and Visit "Ask-Me-Anything ?'

Ask Me Anything ?


Δείτε τώρα σε Real Time τις τελευταίες αναρτήσεις των φίλων μας στην Ιστοσελίδα μας στο Face Book.Σύρετε την μπάρα για να δείτε περισσότερες αναρτήσεις και πατείστε με αριστερό κλίκ την ανάρτηση που επιλέξατε για να μεταφερθείτε αμέσως..!!