Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Tο οικονομικό θαύμα της Βραζιλίας


Τριπλασιάστηκαν κεφάλαια και επενδύσεις από το 2007
Στο επίκεντρο των διεθνών αναλυτών θα βρεθεί η Βραζιλία στα επόμενα χρόνια, για ένα ακόμη σημαντικό λόγο, καθώς διοργανώνονται στην χώρα αυτή οι δύο μεγαλύτερες αθλητικές εκδηλώσεις του κόσμου, το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου και οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Σε ανάλυση της η Ernst & Young, αναφέρει ότι ο συνδυασμός μια σταθερής οικονομίας, μιας αναπτυσσόμενης εγχώριας αγοράς και τεράστιων ανεκμετάλλευτων αποθεμάτων φυσικών πόρων, έχει αυξήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για τη Βραζιλία παρότι μια σειρά από προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπισθούν για να διατηρηθεί η ελκυστικότητα της χώρας.

Η έρευνα συνδυάζει την ανάλυση των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) προς τη Βραζιλία, από το 2007 με μια έρευνα των απόψεων 250 στελεχών διεθνών επιχειρήσεων, ως προς την προοπτική να επενδύσουν στη Βραζιλία σήμερα και στο μέλλον.

Παρά τις ασταθείς διεθνείς οικονομικές προοπτικές, η Βραζιλία προσέλκυσε ένα, ιστορικά, υψηλό αριθμό ΑΞΕ το 2011 και κατέκτησε τη θέση του δεύτερου πιο δημοφιλούς προορισμού ΑΞΕ ως προς την αξία και την πέμπτη ως προς τον αριθμό των επενδύσεων. Τόσο η αξία όσο και το πλήθος των εισερχομένων επενδύσεων στη Βραζιλία, τριπλασιάσθηκαν από το 2007 από 19 δισ. δολάρια σε 63 δισ. δολάρια και από 165 το 2007 σε 507 πέρσι αντίστοιχα.

Η Βραζιλία, αξιολογήθηκε με διαφορά, ως ο πιο ελκυστικός προορισμός για μελλοντικές ΑΞΕ στη Λατινική Αμερική από το 78% των ερωτηθέντων. Επιπλέον, το 83% των ερωτηθέντων, πιστεύει ότι η ελκυστικότητα της Βραζιλίας, ως επενδυτικού προορισμού, θα βελτιωθεί κατά την επόμενη τριετία, σε σχέση με το 38% που πιστεύει το ίδιο για την Ευρώπη.

Σε δηλώσεις του ο Jim Turley, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ernst & Young αναφέρει ότι η Βραζιλία έχει μεταμορφωθεί από μια χώρα με ζοφερές οικονομικές προοπτικές, κατά τη δεκαετία του '70, σε μια σημαντική δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας. Μέρος της επιτυχίας, ήταν η ικανότητα της Βραζιλίας να εδραιωθεί ως ένας, όλο και πιο ελκυστικός, τόπος για επιχειρήσεις. Το μέλλον περικλείει προκλήσεις, όπως η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου το 2014 και των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο το 2016, τα οποία θα συνεισφέρουν στη δημιουργία υποδομών και θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για την προσέλκυση σημαντικών πρόσθετων επενδύσεων στη χώρα.

Από πού προήλθαν οι επενδύσεις στη Βραζιλία;

Το 2011 οι ΗΠΑ εξακολούθησαν να αποτελούν το μεγαλύτερο επενδυτή στη Βραζιλία, με βάση τον αριθμό των επενδύσεων (149 επενδύσεις - αύξηση 43%), την αξία τους (12,4 δισ.$) και την απασχόληση (35.195 θέσεις εργασίας). Αυτό εξηγείται, σε μεγάλο βαθμό από τη γειτνίαση τους αλλά και την σύναψη εμπορικών συμφωνιών μεταξύ των δυο χωρών. Ιστορικά, οι Αμερικανοί επενδυτές στη Βραζιλία έχουν ως στόχους, τους κλάδους της πληροφορικής και των επικοινωνιών, τη μεταποίηση, τις επιχειρηματικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εκτινάχθηκε από την πέμπτη θέση το 2010 στη δεύτερη θέση το 2011 με βάση τον αριθμό των επενδύσεων (45), ενώ η αξία των Βρετανικών επενδύσεων πλησίασαν τις Αμερικανικές (12,2 δισ.$). Η Ισπανία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στη Βραζιλία και η Γερμανία ο τέταρτος με βάση τον αριθμό των επενδύσεων. Αν και η αξία των Γερμανικών επενδύσεων παραμένει χαμηλή στα 3 δισ.$, αναμένεται να αυξηθεί στο κοντινό μέλλον, δεδομένης της ανάμιξης των Γερμανικών εταιρειών στην αναβάθμιση των υποδομών για το Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Ολυμπιακούς του 2016 στο Ρίο. Τόσο η Γερμανία, όσο και η Ιαπωνία, η οποία κατατάσσεται πέμπτη έχοντας αυξήσει τις ΑΞΕ κατά 57% το 2011, αρχίζουν να επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στον τομέα της ενέργειας.

Η Κίνα αναδείχθηκε ως ο πέμπτος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Βραζιλία, με βάση την αξία των επενδύσεων, σημειώνοντας αύξηση κατά 70% ως προς τον αριθμό των επενδύσεων, εξαπλασιάζοντας έτσι την αξία τους σε σχέση με το 2010. Επίσης, κατατάσσεται πέμπτη με βάση τον αριθμό νέων θέσεων εργασίας (9.049). Η πρόσφατη αύξηση της κατανάλωσης στη Βραζιλία, οδήγησε επίσης σε αύξηση των επενδύσεων από μικρές και μεσαίες Κινέζικες επιχειρήσεις στο μεταποιητικό τομέα. Στο μέλλον οι Κινεζικές επενδύσεις, αναμένεται να κατευθυνθούν επίσης στους τομείς της τεχνολογίας, των logistics και των υποδομών. Η συνολική δυναμική σε όλους τους κλάδους αναμένεται επίσης να αυξηθεί ως αποτέλεσμα του κοινού ανακοινωθέντος για την προώθηση της συνεργασίας στο εμπόριο και τις επενδύσεις που υπεγράφη το 2011.

Η προοπτική για το μέλλον

Παρά τη θετική μακροπρόθεσμη προοπτική για τη Βραζιλία, τα στοιχεία για τις ΑΞΕ, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 παρουσίασαν μείωση με τις εισροές να περιορίζονται στα 5 δισ. δολάρια σε σύγκριση με τα 23 δισ.δολάρια που επενδύθηκαν κατά το αντίστοιχο διάστημα το 2011. Ο αριθμός των επενδύσεων μειώθηκε, αντίστοιχα, κατά 19%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Share This

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Press to The Image and Visit "Ask-Me-Anything ?'

Ask Me Anything ?


Δείτε τώρα σε Real Time τις τελευταίες αναρτήσεις των φίλων μας στην Ιστοσελίδα μας στο Face Book.Σύρετε την μπάρα για να δείτε περισσότερες αναρτήσεις και πατείστε με αριστερό κλίκ την ανάρτηση που επιλέξατε για να μεταφερθείτε αμέσως..!!