Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012

Εφτιαξαν εγκεφαλικά κύτταρα με τη μέθοδο της Ντόλι

Πρωτοπόρησαν πριν από 16 χρόνια δημιουργώντας την Ντόλι, το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο.  
Σήμερα οι σκωτσέζοι επιστήμονες πρωταγωνιστούν ξανά στη γενετική ιατρική :
εξελίσσοντας την τεχνολογία της κλωνοποίησης, δημιουργούν για πρώτη φορά εγκεφαλικά κύτταρα από δερματικό ιστό. Με τον τρόπο αυτόν, υποστηρίζουν, θα μπορούν πλέον να ερμηνεύουν την ψυχολογική κατάσταση ασθενών που πάσχουν από σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή ή άλλες νόσους του κεντρικού νευρικού συστήματος, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εξατομικευμένη θεραπεία.


Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των γιατρών, όπως υποστηρίζουν, καθώς από ένα μικρό δείγμα ανθρώπινου δέρματος θα παράγονται νευρώνες γενετικά ταυτόσημοι με αυτούς του ανθρώπινου εγκεφάλου. «Οι νευρώνες του ασθενούς μπορούν να δώσουν εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για την ψυχολογική του κατάσταση. 

Δεν μπορείς όμως να πάρεις δείγμα από τα εγκεφαλικά του κύτταρα με βελόνα», εξηγεί στον «Guardian» ο δρ Τσαρλς Φρεντς-Κόνσταντ, διευθυντής του Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής του Εδιμβούργου, όπου εφαρμόζεται η νέα επαναστατική μέθοδος. «Βρήκαμε όμως λύση γι’ αυτό. Από δείγμα δέρματος παράγουμε βλαστοκύτταρα, τα οποία στη συνέχεια τοποθετούμε μέσα στα εγκεφαλικά ώστε να αναπτυχθούν εκεί. 

Στην ουσία δημιουργούμε κύτταρα τα οποία ήταν έως σήμερα απρόσιτα. Στο μέλλον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια μέθοδο για το συκώτι, την καρδιά και άλλα όργανα στα οποία είναι πολύ δύσκολο να γίνει βιοψία», προσθέτει.
Πολλαπλή σκλήρυνση (ή σκλήρυνση κατά πλάκας), νόσος Πάρκινσον, νόσος του κινητικού νευρώνα (από την οποία πάσχει ο βρετανός θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ), σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη) και άλλες νόσοι του κεντρικού νευρικού συστήματος που προκαλούνται από εγκεφαλική δυσλειτουργία έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των επιστημόνων του Κέντρου.

Νέα φάρμακα. Απώτερος στόχος τους, όπως τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Εδιμβούργου Αντριου ΜακΙντος, είναι η δημιουργία νέων φαρμάκων: «Δημιουργούμε διαφορετικούς τύπους εγκεφαλικών κυττάρων από δερματικό ιστό ανθρώπων που πάσχουν από σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή. Στη συνέχεια, εξετάζουμε πώς κλασικά ψυχολογικά φάρμακα, όπως το λίθιο, επηρεάζουν αυτά τα κύτταρα στο εργαστήριο. Σε λίγα χρόνια θα έχουμε τη δυνατότητα να δοκιμάζουμε νέα φάρμακα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Share This

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Press to The Image and Visit "Ask-Me-Anything ?'

Ask Me Anything ?


Δείτε τώρα σε Real Time τις τελευταίες αναρτήσεις των φίλων μας στην Ιστοσελίδα μας στο Face Book.Σύρετε την μπάρα για να δείτε περισσότερες αναρτήσεις και πατείστε με αριστερό κλίκ την ανάρτηση που επιλέξατε για να μεταφερθείτε αμέσως..!!