Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Γνωρίστε το Λαύριο

Περιήγηση στην πανάρχαια πόλη των μεταλλείων
Οι Αθηναίοι που δεν έχουν το κουράγιο να βγουν πολύ μακριά από την πόλη για τα μπάνια του σαββατοκύριακου, το καλοκαίρι, φτάνουν ως τη Βάρκιζα και συνωστίζονται στα μπουλούκια των ιδροκοπημένων συμπολιτών τους στην κεντρική παραλία της. Κάποιοι άλλοι, όμως, δεν νοιάζονται για την απόσταση και συνεχίζουν τον παραλιακό μέχρι το Σούνιο, γνωρίζοντας ότι αφού απολαύσουν μια βουτιά στα καθαρά νερά της παραλίας των Λεγραινών μπορούν να ολοκληρώσουν την εκδρομή τους με περιήγηση και καλό φαγητό.

Κι επειδή αρκετοί από εσάς θα μείνετε όλο ή σχεδόν όλο το καλοκαίρι στην Αθήνα, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, πάρτε την παρέα σας και με αφορμή το κυριακάτικο μπάνιο, γνωρίστε την πόλη του Λαυρίου και τη γύρω περιοχή, που κρύβει πολύ περισσότερες συγκινήσεις απ’ όσο μπορείτε να φανταστείτε, αφού είναι μια πόλη με ιστορία χιλιάδων χρόνων.

Το Λαύριο ήταν ονομαστό στην αρχαιότητα για τον ορυκτό του πλούτο και ήταν φυσικό, το ενδιαφέρον για τους πολύτιμους λίθους που βρίσκονταν κρυμμένοι στη γη του να αναζωπυρωθεί στα τέλη του 19ου αιώνα. Το 1873 ιδρύθηκε η Ελληνική Εταιρεία Μεταλλουργείων Λαυρίου και δύο χρόνια αργότερα η Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων. Οι εργασίες των δύο εταιρειών δημιούργησαν την πρώτη βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη εκείνης της εποχής των Βαλκανίων και έτσι το Λαύριο έγινε ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλευτικά κέντρα του κόσμου.


Το Λαύριο είναι μια πόλη ιστορική, με ένα εντελώς δικό της χρώμα, που το αναγνωρίζει κανείς στα επιβλητικά νεοκλασικά κτίρια του ενδόξου παρελθόντος της, στο γραφικό της λιμάνι και γενικότερα στην εικόνα της πρώην εγκαταλελειμμένης βιομηχανικής πόλης που αναγεννιέται, τα τελευταία χρόνια, μέσα από τις στάχτες της. Οι περισσότεροι από τους καλοκαιρινούς της επισκέπτες προτιμούν έναν περίπατο στην κεντρική προβλήτα, μπροστά από το Δημαρχείο και στη συνέχεια έναν καφέ σε μια από τις καφετέριες που αγναντεύουν την ανοιχτή θάλασσα, μέσα από τα κατάρτια των ιστιοπλοϊκών, με φόντο την ξερή γη της Μακρονήσου. Με τον ίδιο τρόπο ατενίζει το μαρτυρικό νησί και η μορφή της μάνας – αδερφής – γυναίκας - κόρης του εξόριστου στη Μακρόνησο, έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στο μνημείο που δεσπόζει σε κεντρικό σημείο του παραλιακού δρόμου.


Αυτοί που επιδιώκουν να ανακαλύψουν τα μυστικά της παλιάς πόλης, αφήνουν τη θάλασσα και μπαίνουν στους δρόμους της πόλης. Στο κέντρο της δεσπόζει το διατηρητέο κτίσμα της παλιάς ψαραγοράς, που λειτουργεί και σήμερα και προσφέρει στους καταναλωτές φρέσκο ψάρι από την ιχθυόσκαλα του Λαυρίου. Αν τραβήξετε βορειότερα θα δείτε το περίφημο Φοινικόδασος που δημιουργήθηκε πριν πολλές δεκαετίες, από τους ανθρώπους της Γαλλικής εταιρίας των μεταλλείων για να ομορφύνει την πόλη. Τα χρόνια πέρασαν, οι φοίνικες έγιναν θεόρατοι και η δημοτική αρχή της πόλης προχώρησε στη διαμόρφωση ενός αλσυλίου - πάρκου για περιπάτους, που λειτουργεί παράλληλα και ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Συνεχίζοντας τον περίπατό σας στην περιοχή πίσω από το φοινικόδασος τα τραγούδια στο μυαλό σας αλλάζουν, γίνονται λαϊκά, μιλούν για φτωχογειτονιές του ’50 και του ’60, ανθρώπους του μόχθου και αυλές γεμάτες από χαρούμενες παιδικές φωνές. Είναι αυτή ακριβώς η αίσθηση που σου δίνει η παλιά συνοικία του Κυπριανού, που ελάχιστα έχει αλλάξει από την εποχή που χτίστηκε για να στεγάσει τις οικογένειες των μεταλλωρύχων.


Η ιστορία του Λαυρίου είναι αποτυπωμένη σε κάθε γωνιά, κάθε στενό σοκάκι ή κεντρικό δρόμο, αφού η πόλη έχει το προνόμιο να διατηρεί, ακόμη, μερικά από τα ομορφότερα κτίριά της, όπως το επιβλητικό κτίσμα που στέγαζε το σχολείο αρρένων, από τις αρχές του 20ου αιώνα. Κι αν τα βήματά σας σας οδηγήσουν κοντά στις γραμμές απ’ το παλιό τρένο του Λαυρίου, του πρώτου ελληνικού σιδηροδρόμου, που έγινε το 1884 και συνέδεε το Λαύριο με την Αθήνα, θα μπορέσετε να αποτυπώσετε στο φιλμ ή στην κάρτα μνήμης της φωτογραφικής σας μηχανής, κάποιους από τους παλιούς σταθμούς του, που στέκουν ακόμη, φέρνοντας στο νου εικόνες από το παρελθόν.

Αν θελήσετε να εντρυφήσετε ακόμη περισσότερο στη βιομηχανική ιστορία του Λαυρίου αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε, λίγο έξω από την πόλη, το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο, που περιλαμβάνει βιομηχανικές μονάδες της περιόδου 1875 – 1940. Για να το κάνετε, όμως, θα πρέπει να ζητήσετε ειδική άδεια από τις υπηρεσίες του Πολυτεχνείου, αλλιώς θα αρκεστείτε στην παρατήρηση των παλιών κτιρίων από διάφορα σημεία, έξω από την κυρίως περίφραξη. Στην πόλη, επίσης, λειτουργεί και Ορυκτολογικό Μουσείο, που είναι το καλύτερο στην Ελλάδα.


Φυσικά και όλη αυτή η βόλτα στα αξιοθέατα της πόλης θα σας έχει ανοίξει την όρεξη. Γύρω απ’ την ψαραγορά και την κεντρική πλατεία της πόλης υπάρχουν πολλές ταβέρνες για να ικανοποιήσετε την πείνα σας, κυρίως με θαλασσινούς μεζέδες και καλό κρασί ή ούζο. Αν δεν πεινάτε τόσο, συνεχίστε την περιήγησή σας με το αυτοκίνητο προς Καμάριζα, φτάνοντας, ουσιαστικά, στη ζώνη που ξεκινά ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου. Εκεί, σε μια περιοχή στην οποία τις εντυπώσεις κερδίζει η αναγέννηση του πευκοδάσους, θα μπορέσετε να δείτε τα αρχαία ορυχεία. Περιηγηθείτε στις αρχαίες στοές που ξεχωρίζουν από τα μεγάλα ανοίγματα στο έδαφος και παρατηρείστε τα ερείπια των εγκαταστάσεων απ’ όπου έβγαινε το ασήμι για τα νομίσματα της Αρχαίας Αθήνας. Κοντύτερα στη θάλασσα, 4, μόλις, χιλιόμετρα βόρεια της πόλης του Λαυρίου, στην περιοχή του Θορικού, θα δείτε τα ερείπια αρχαίου θεάτρου του 4ου π.Χ. αιώνα.

Πως θα φτάσετε στο Λαύριο
Ακολουθήστε την παραλιακή, εάν έρχεστε από τα νότια προάστια και συνεχίστε μετά το Σούνιο, για περίπου 10 χιλιόμετρα. Ακόμη πιο απλά είναι τα πράγματα για όσους θα χρησιμοποιήσουν την Αττική Οδό, αφού, ουσιαστικά, το Λαύριο βρίσκεται ακριβώς στην προέκτασή της και δεν θα χρειαστεί να κάνετε καμία παράκαμψη, συνεχίζοντας μετά το Μαρκόπουλο, τα Καλύβια και την Κερατέα.

Τι θα φάτε στο Λαύριο
Παραδοσιακός ψαρότοπος το Λαύριο και οι ταβερνιάρηδες προμηθεύονται τα καλύτερα από τις ψαριές των ψαράδων. Δοκιμάστε χταπόδι κρασάτο, καλαμαράκια, γαύρο, μαρίδα κ.α.. Επίσης θα βρείτε καλά μαγειρευτά, αλλά και ψητά.Ταβέρνες πολλές και καλές, τόσο στο Λαύριο, όσο και στην Καμάριζα.

Λαύριο - Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος Λαυρίου: 22923  20102
Λιμεναρχείο: 22920 26859
Αστυνομία: 22920 22100, 22101, 25218
Κέντρο Υγείας: 22920 22222
Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος "ΕΡΜΗΣ": 22920 23137, 22709

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Share This

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Press to The Image and Visit "Ask-Me-Anything ?'

Ask Me Anything ?


Δείτε τώρα σε Real Time τις τελευταίες αναρτήσεις των φίλων μας στην Ιστοσελίδα μας στο Face Book.Σύρετε την μπάρα για να δείτε περισσότερες αναρτήσεις και πατείστε με αριστερό κλίκ την ανάρτηση που επιλέξατε για να μεταφερθείτε αμέσως..!!