Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Η Απόβαση, Μνημείο για τη μεταναστεύουσα ανθρωπότητα

Το εργο Η Απόβαση Σαλπάρει" διά χειρός Κώστα Βαρώτσου....
Σε έργο τέχνης μετουσίωσε μια τραγική στιγμή τόσο για την Αλβανία όσο και για το φαινόμενο της μετανάστευσης.
Το φοβερό ναυάγιο του αλβανικού πλοίου «Kater i Radës» στα στενά του Οτράντο (όταν εμβολίστηκε από ένα ιταλικό πλοίο) με θύματα δεκάδες Αλβανούς μετανάστες που αναζητούσαν απλά μια καλύτερη ζωή κι ένα μέλλον για τα παιδιά τους έγινε έμπνευση για το διεθνούς φήμης γλύπτη Κώστα Βαρώτσο, ο οποίος μετέτρεψε το κουφάρι του πλοίου σε μνημείο.


Πριν από 14 χρόνια, στις 28 Μαρτίου 1997, 120 Αλβανοί μετανάστες διέσχιζαν με το πλοίο «Kater i Radës» τα στενά του Οτράντο προς τις ιταλικές ακτές. Είκοσι πέντε ναυτικά μίλια από τις ακτές της Απουλίας το πλοίο εμβολίστηκε από το ιταλικό πολεμικό σκάφος «Sibilla» με αποτέλεσμα να βυθιστεί. Από την ισχυρή σύγκρουση και το ναυάγιο έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα 81 άτομα, όλα Αλβανοί μετανάστες...
Το μνημείο είναι αφιερωμένο σε εκείνους που χάθηκαν στη θάλασσα τη μέρα εκείνη, ενώ θα αποτελέσει σύμβολο για όλους τους μετανάστες. Τα εγκαίνια του έργου «Η Απόβαση. Έργο για τη μεταναστεύουσα ανθρωπότητα» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 12.00, στο Λιμάνι του Οτράντο, στην επαρχία του Λέτσε, της Ιταλίας.
Το έργο είναι μία καλλιτεχνική παρέμβαση στο ομώνυμο αλβανικό πλοίο που βυθίστηκε στις ακτές της Ιταλίας. Η ιδέα για τη μετατροπή του σε μνημείο ανήκει στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Πολιτισμού της Επαρχίας του Λέτσε της Ιταλίας.

 Ο Κώστας Βαρώτσος είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους καλλιτέχνες. Με εικαστικές παρεμβάσεις σε όλο τον κόσμο, ο Βαρώτσος έχει δημιουργήσει σημαντικό αριθμό έργων στην Ιταλία όπως, μεταξύ άλλων, τη μνημειώδη παρέμβαση στο βουνό La Morgia στο Abruzzo, τον πέτρινο Ποιητή στο δάσος της Casacalenda, το γυάλινο Ορίζοντα για την υπαίθρια έκθεση Fresco Bosco στην Padula (σε επιμέλεια του Achille Bonito Oliva), το γλυπτό για την πλατεία Benefica στο Τορίνο, καθώς και την παρέμβαση Paesagio con Rovine στην πόλη της Gibellina, μία σύνθεση που προήλθε από απομεινάρια της πόλης μετά από καταστροφικό σεισμό. Ακόμη στις ΗΠΑ, τον 35 μέτρων Ορίζοντα στην όψη του ουρανοξύστη του art hotel Murano στο Σιάτλ και το έργο Συγκοινωνούντα Δοχεία μπροστά από το δημαρχείο του Palm Beach. Στην Ελβετία δημιούργησε το μεγαλύτερο έργο τέχνης που έχει τοποθετηθεί σε δημόσιο χώρο και στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, στην Αίγυπτο, υπάρχει έργο του στον εξωτερικό χώρο της βιβλιοθήκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Share This

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Press to The Image and Visit "Ask-Me-Anything ?'

Ask Me Anything ?


Δείτε τώρα σε Real Time τις τελευταίες αναρτήσεις των φίλων μας στην Ιστοσελίδα μας στο Face Book.Σύρετε την μπάρα για να δείτε περισσότερες αναρτήσεις και πατείστε με αριστερό κλίκ την ανάρτηση που επιλέξατε για να μεταφερθείτε αμέσως..!!