Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013

Η ακριβότερη φωτογραφία στον κόσμο


Το χρήμα ρέει στην κοίτη του Ρήνου
Από Εύη Κότσαρη


 Πριν από δύο χρόνια το έργο Rhine II πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 4,3 εκατ. δολαρίων και έγινε η πιο ακριβή φωτογραφία όλων των εποχών. Το ρεκόρ παραμένει ακατάρριπτο και οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα αργήσει να βρεθεί φωτογραφία που να ξεπεράσει αυτό το ποσό.

Σύμφωνα με τους κριτικούς, η φωτογραφία του Andreas Gursky είναι ξεχωριστή επειδή δίνει μία άλλη διάσταση σε ένα γερμανικό εικαστικό «κλισέ»: Την γαλήνια και αδιατάρακτη φύση. (Οι Γερμανοί αγαπούν την τάξη ακόμη και στην τέχνη).Το Rhine II, που ενθουσίασε τους κριτικούς και συγκίνησε τον ανώνυμο συλλέκτη-αγοραστή, κρύβει ένα μυστικό πίσω από την τέλεια γαλήνη του: Στην πραγματικότητα είναι η εικόνα μίας βιομηχανικής περιοχής κατά μήκος του Ρήνου. Όταν ο Gursky είχε πατήσει το κουμπί της φωτογραφικής μηχανής,  μαζί με το ποτάμι είχε απαθανατίσει βιομηχανίες με φουγάρα, πλοιάρια, αυτοκίνητα και ανθρώπους.

Έπειτα αφαίρεσε κάθε ίχνος ανθρώπινης παρουσίας και δημιουργίας από την εικόνα και επανέφερε το ποτάμι σε μία πρότερη μορφή που κανείς δεν μπορεί να δει πια.

Αυτό ακριβώς είναι και το ατού της συγκεκριμένης φωτογραφίας: Εικονίζει έναν τόπο που δεν υπάρχει.

Το αποτέλεσμα επιδέχεται αρκετές ερμηνειες σε συμβολικό επίπεδο. Οπως  ότι  απλότητα σημαίνει... λιτότητα (εκφραστικών μέσων - για να μην παρξηγούμαστε)

Από την εποχή που ανέβηκαν οι μετοχές της φωτογραφίας, στο χώρο της τέχνης, πολλά έργα έχουν βγει στο σφυρί και έχουν διακινηθεί έναντι εκατομμυρίων. Δεν είναι περίεργο ότι σε αυτόν το χορό του χρήματος ξεχωρίζει ένα έργο που εξυμνεί την απλότητα;

Από το ΤheΑrtFoundation.metama

Δείτε εδώ την καταχώρηση...απο την Δημοπρασία :
http://www.christies.com/LotFinder/lot_details.aspx?intObjectID=5496716

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Share This

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Press to The Image and Visit "Ask-Me-Anything ?'

Ask Me Anything ?


Δείτε τώρα σε Real Time τις τελευταίες αναρτήσεις των φίλων μας στην Ιστοσελίδα μας στο Face Book.Σύρετε την μπάρα για να δείτε περισσότερες αναρτήσεις και πατείστε με αριστερό κλίκ την ανάρτηση που επιλέξατε για να μεταφερθείτε αμέσως..!!