Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Διάσημες φωτογραφίες χωρίς περικοπή

Πολλές φορές, όταν ένας φωτογράφος τραβήξει μια φωτογραφία δεν τη δημοσιεύει ολόκληρη. Κόβει ότι δεν θεωρεί σημαντικό ή δεν προσθέτει κάτι στη φωτογραφία και κρατάει αυτό που νομίζει πως αξίζει περισσότερο.

Δείτε μερικές διάσημες φωτογραφίες χωρίς περικοπή (crop).
H "Derriere la Gare Saint-Lazare" του Henri Cartier-Bresson που τραβήχτηκε στο Παρίσι το 1932.


Η "Guerrillero Heroico" (Ηρωικός Αντάρτης Αγωνιστής) είναι η γνωστή φωτογραφία του τσε Γκεβάρα με το μαύρο μπερέ που τράβηξε ο Alberto Korda. Τραβήχτηκε στις 5 Μαρτίου του 1960, στην Αβάνα σε ένα μνημόσυνο για τα θύματα της έκρηξης La Coubre. Ο Τσε ήταν 31 χρονών όταν τραβήχτηκε η φωτογραφία.


Η "Surgeon’ s Photograph" είναι η πρώτη φωτογραφία της Νέση ή αλλιώς Τέρας του Λοχ Νες. Ο Dr. Wilson ισχυρίστηκε πως κοιτούσε τη λίμνη όταν είδε το τέρας, άρπαξε την κάμερα του και τράβηξε πέντε φωτογραφίες. Όταν τις εμφάνισε, μόνο δυο ήταν καθαρές. Η πρώτη φωτογραφία -και πιο διάσημη- υποτίθεται πως δείχνει το κεφάλι και την πλάτη. Η δεύτερη -πιο θολή- δεν τράβηξε τη δημοσιότητα γιατί δεν διακρίνονταν και πολλά πράγματα. Τελικά αποδείχτηκε πως η φωτογραφία είναι ψεύτικη στην The Sunday Telegraph στις 7 Δεκεμβρίου 1975.



"Million Dollar Quartet" (τετράδα του ενός εκατομμυρίου) ονομάστηκε μια ηχογράφηση που έγινε την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου του 1956 στο Sun Record Studios στο Μέμφις του Τενεσί και συμμετείχαν οι Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins και Johnny Cash. Στο πίανο μπροστά από τον Έλβις κάθεται η Marilyn Knowles-Riehl, η τότε φίλη του Έλβις και μάλιστα η φωνή της ακούγεται στην ηχογράφηση.



Το "οι Σημαίες των Προγόνων μας" (Flags of Our Fathers) του 2006 θα το έχετε δει φαντάζομαι... Πρόκειται για μια ιστορική φωτογραφία στην Ίβο Τζίμα που τραβήχτηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 1945, από τον Joe Rosenthal. Πέντε στρατιώτες του Στρατού των ΗΠΑ και ένας του Ναυτικού σηκώνουν την αστερόεσσα στην κορυφή του Όρους Suribachi κατά τη διάρκεια της μάχης της Ίβο Τζίμα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.Είναι η μοναδική φωτογραφία που έχει κερδίσει το βραβείο Πούλιτζερ την ίδια χρονιά που δημοσιεύτηκε. Από τους έξι στρατιώτες, οι τρεις (Franklin Sousley, Harlon Block και Michael Strank) σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης. Οι άλλοι τρεις (John Bradley, Rene Gagnon και Ira Hayes) έγιναν διάσημοι χάρη στη φωτογραφία. Η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε αργότερα από τον Felix de Weldon για το άγαλμα στο μνημείο των Marine Corps War στην Ουάσιγκτον.


Ο "Tank Man" ή ο "Unknown Rebel", όπως είναι γνωστός ο ανώνυμος άντρας -αν και κάποιοι λένε πως ονομαζόταν Wang Weilin- της φωτογραφίας που στάθηκε ακίνητος μπροστά στα κινέζικα άρματα μάχης στην Πλατεία Τιέν Αν Μεν στο Πεκίνο στις 5 Ιουνίου 1989.


Μια σπάνια φωτογραφία και για την ακρίβεια δείχνει τα παρασκήνια. Είναι από το "making of" του εξώφυλλου του όγδοου δίσκου Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band ή απλά Sgt. Pepper των Beatles. Φωτογράφος ήταν ο Michael Cooper. Πρόκειται για ένα πολύχρωμο κολάζ κανονικού μεγέθους, χάρτινων μοντέλων 70 και πάνω διάσημων (ανάμεσα τους συγγραφείς, μουσικοί, ηθοποιοί, και -επειδή το ζήτησε ο Harrison- μερικοί Ινδοί γκουρού). Ο Τζον Λένον είχε ζητήσει να μπει και ο Χρηστός και ο Χίτλερ, αλλά δεν έγινε τελικά. Δείτε εδώ ποιοι ήταν στο εξώφυλλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Share This

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Press to The Image and Visit "Ask-Me-Anything ?'

Ask Me Anything ?


Δείτε τώρα σε Real Time τις τελευταίες αναρτήσεις των φίλων μας στην Ιστοσελίδα μας στο Face Book.Σύρετε την μπάρα για να δείτε περισσότερες αναρτήσεις και πατείστε με αριστερό κλίκ την ανάρτηση που επιλέξατε για να μεταφερθείτε αμέσως..!!