Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

5 Ελληνικές λίμνες που μαγεύουν..!


Εντυπωσιακοί καθρέφτες ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, οι λίμνες της Ελλάδας αντικατοπτρίζουν στα νερά τους τη μοναδική ομορφιά του ελληνικού τοπίου.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι εξαιτίας της εξαιρετικής αυτής ομορφιάς που τις χαρακτηρίζει διαδραμάτιζαν πάντοτε σημαντικό ρόλο τόσο στις ζωές των ανθρώπων όσο και στις ζωές των θεών της ελληνικής μυθολογίας. 



Στενά συνδεδεμένες με το ανθρώπινο στοιχείο αλλά και την ανάπτυξη των πόλεων και των περιοχών που τις πλαισιώνουν, οι ελληνικές λίμνες μαγεύουν τους επισκέπτες τους.



Λίμνη Τριχωνίδα

Έκταση: 96 τ. χλμ.
Μέγιστο βάθος: 57 μ.

Χιλιοτραγουδισμένη, μαγική κι ανεξερεύνητη – δημιούργημα μεγάλων γεωλογικών ανακατατάξεων – απλώνει τη γαλάζια απεραντοσύνη της στην καρδιά του Αιτωλικού Πεδίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας και αποτελεί έναν σημαντικότατο υγρότοπο με τεράστια αισθητική, οικολογική και αλιευτική αξία.



Εδώ, περισσότερα από 140 είδη πουλιών – τα 30 από αυτά υπό εξαφάνιση – βρίσκουν καταφύγιο στους εκτενείς καλαμιώνες και στις παραλίμνιες εκτάσεις, ενώ στις αβαθείς παράκτιες περιοχές οι εντυπωσιακοί ασβεστούχοι βάλτοι αποτελούν βιότοπους με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον. Αιωνόβια πλατάνια, ιτιές, πικροδάφνες, λυγαριές, ευκάλυπτοι αλλά και «εύφορες θάλασσες» από ελαιώνες και εσπεριδοειδή συνθέτουν τοπία εξαιρετικού φυσικού κάλλους. Την άνοιξη, η λίμνη προσφέρει μια μοναδική εμπειρία για τις αισθήσεις, καθώς άγριες ορχιδέες, κυκλάμινα και γλαδιόλες σκορπούν το μεθυστικό το άρωμά τους ενώ ολόκληρα «πλωτά λιβάδια» από λευκά νούφαρα στολίζουν τα γαλάζια νερά.

Πλούσια είναι παράλληλα και η ιχθυοπανίδα της λίμνης, με σπάνια ψάρια του γλυκού νερού (γουρνάρα, τσερούκλα, τριχωνοβελονίτσα, νανογοβιός, χέλι) αλλά και πεντανόστιμη λιμνίσια αθερίνα, το γαστρονομικό «πρέπει» στα ταβερνάκια της περιοχής.

Την ώρα του δειλινού, όταν ο ήλιος χορτασμένος από τη μαγεία της μέρας αποσύρεται διακριτικά στο δικό του βασίλειο, τα μικρά χωριουδάκια του Αράκυνθου ανάβουν και σαν δεκάδες φωτεινές πυγολαμπίδες καθρεφτίζουν τις υδάτινες πολιτείες τους στα ήσυχα νερά της λίμνης.

Δραστηριότητες: Εξερευνήστε το πλούσιο φυσικό τοπίο κάνοντας μια βόλτα με θαλάσσιο ποδήλατο και απολαύστε τη θέα της λίμνης από ψηλά με αλεξίπτωτο παραπέντε.

Πρέσπες

Μικρή
Έκταση: 47,35 τ. χλμ.
Μέγιστο βάθος: 8 μ.

Μεγάλη

Έκταση: 272 τ. χλμ.
Μέγιστο βάθος: 55 μ.

Στα γεωφυσικά όρια του Νομού Φλώρινας, μέσα στη φιλόξενη αγκαλιά των γύρω ορεινών όγκων, βρίσκεται ένας μαγικός κόσμος ασύγκριτου φυσικού κάλλους που δημιουργήθηκε από το λιώσιμο παγετώνων και την αλληλουχία σεισμικών φαινομένων, ο κόσμος της Μεγάλης και της Μικρής Πρέσπας. Η γοητεία που ασκούν οι δίδυμες λίμνες είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς στις υδάτινες επιφάνειές τους καθρεπτίζονται οι δασωμένες πλαγιές των γύρω βουνών και το μοναδικό φυσικό τοπίο.



Από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης, οι Πρέσπες θεωρούνται ως ο επίγειος παράδεισος των μεταναστευτικών πουλιών και όχι μόνο. Εκατοντάδες είδη, πολλά μάλιστα υπό εξαφάνιση, φωλιάζουν και αναπαράγονται εδώ, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν οι αργυροπελεκάνοι, οι κορμοράνοι και οι ερωδιοί. Εφοδιαστείτε με το δικό σας κατάλληλο εξοπλισμό για παρατήρηση ή επισκεφθείτε το Παρατηρητήριο όπου μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας θα σας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τα πουλιά και θα σας δανείσουν το τηλεσκόπιό τους για να τα παρατηρήσετε.

Μην παραλείψετε να διασχίστε τη πλωτή γέφυρα που οδηγεί στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στη Μικρή Πρέσπα, προκειμένου να θαυμάσετε τα ερείπια της ομώνυμης τρίκλιτης βασιλικής εκκλησίας που χρονολογείται από το 10ο αιώνα μ.Χ. Μοναδική εμπειρία αποτελεί και μια γνωριμία με τα πολλά ασκηταριά αλλά και τις βραχογραφίες στον όρμο των Ψαράδων και τις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας.

Στο τέλος της περιήγησής σας, οι παραδοσιακοί οικισμοί των Ψαράδων και του Αγίου Γερμανού αποτελούν φιλόξενες στάσεις για να δοκιμάσετε ένα πεντανόστιμο γριβάδι, τις ξακουστές πιπεριές Φλωρίνης και προπάντων τα φασόλια γίγαντες, συνοδεία ντόπιου τσίπουρου.

Δραστηριότητες: Μη χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια μοναδική ρομαντική βαρκάδα στα νερά της Μεγάλης Πρέσπας χρησιμοποιώντας τις «πλάβες», τις χαρακτηριστικές ξύλινες βάρκες της περιοχής.

Λίμνη Πλαστήρα

Έκταση: 25,2 τ. χλμ.
Μέγιστο βάθος: 60 μ.

Γνωστή και ως «Μικρή Ελβετία», η λίμνη Πλαστήρα περιβάλλεται από ένα ειδυλλιακό σκηνικό ασύγκριτης φυσικής ομορφιάς που κλέβει από την πρώτη κιόλας στιγμή την καρδιά κάθε επισκέπτη. Ονειρική από κάθε άποψη, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της χώρας μας που δημιουργήθηκε στην τοποθεσία όπου κατά την αρχαιότητα ο ποταμός Ταυρωπός κυλούσε τα νερά του για να συναντήσει στα νότια τον Αχελώο. Πρόκειται για ένα φυσικό θαύμα που οφείλει την ύπαρξή του στο εμπνευσμένο όραμα του στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα (από όπου δικαιωματικά πήρε η λίμνη το όνομά της), τη δημιουργία δηλαδή ενός εντυπωσιακού φράγματος που έδωσε με τη σειρά του νέα πνοή στη γύρω περιοχή.




Καταπράσινες βουνοκορφές στεφανώνουν το μεγαλείο της λίμνης ενώ ορμητικοί χείμαρροι φλερτάρουν με τα νερά της, συνθέτοντας ένα σκηνικό ανεπανάληπτο. Εδώ οι εποχές φορούν τα καλά τους και ζωντανεύουν αυτούσια στο στολίδι αυτό των Αγράφων δίνοντας τη χαρά στους χιλιάδες επισκέπτες της να ζήσουν τη ξεχασμένη μαγεία των τεσσάρων εποχών!

Δραστηριότητες: Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γίνει ένα με τη φύση εξερευνώντας το εντυπωσιακό τοπίο της λίμνης μέσα από πλήθος δραστηριοτήτων όπως canoe-kayak, θαλάσσιο ποδήλατο και βόλτα με μια παραδοσιακή πιρόγα.

Λίμνη Παμβώτιδα

Έκταση: 23 τ. Χλμ.
Μέγιστο βάθος: 5 μ.

Παμβώτις («η τα πάντα τρέφουσα») είναι το αρχαίο όνομα της γνωστής σε όλους μας λίμνης των Ιωαννίνων, που στολίζει με τη σπάνια ομορφιά της το ομώνυμο λεκανοπέδιο. Με ένα πλούσιο ιστορικό παρελθόν, διανθισμένο με θρύλους και παραδόσεις αιώνων, η λίμνη της Κυρά-Φροσύνης οδηγεί τη φήμη της και πέρα από τα όρια της χώρας μας.

Η υδάτινη λεκάνη της τροφοδοτείται με νερά που αναβλύζουν από τις πηγές του όρους Μιτσικέλι, της Ντραμπάντοβας, του Σεντενίκου και της Κρύας. Συνήθως γαλήνια, αλλά και ενίοτε παγωμένη, η λίμνη ασκούσε και ασκεί στους Γιαννιώτες μια μυστηριακή γοητεία που ενσαρκώνεται σε αστραφτερές καλοκαιρινές λιακάδες, υγρά πρωινά στην ομίχλη και μελαγχολικά χειμωνιάτικα δειλινά.




Οι πυκνόφυτες από εκτεταμένους καλαμιώνες όχθες της και η πλούσια παραλίμνια βλάστηση από ιτιές, λεύκες και θεώρατα πλατάνια προσφέρουν απάνεμο καταφύγιο σε πλήθος ενδημικών και αποδημητικών πουλιών. Ερωδιοί, βουτηχτάρια, μπεκατσίνια, αγριόκυκνοι και κορμοράνοι αναζητούν τα «προς το ζην» ανάμεσα σε νόστιμους ψαρομεζέδες.

Δύο είναι τα κύρια στοιχεία χαρακτηρίζουν τη λίμνη: η ονειρεμένη χερσόνησος με το ιστορικό κάστρο και τους ψηλούς μιναρέδες και το νησάκι – το μοναδικό κατοικημένο και «ανώνυμο» νησί λίμνης στην Ελλάδα – που αναπαύεται στα πράσινα νερά της.

Μικρά καραβάκια θα σας οδηγήσουν σε ένα οδοιπορικό ανάμεσα στη φύση, στις ιστορικές μονές αλλά και στη γραφική ψαράδικη κοινότητα όπου χτυπά ο παλμός της ζωής στο νησί. Γευθείτε τα ονομαστά γιαννιώτικα γλυκά, ένα φιλόξενο καλωσόρισμα των κατοίκων, αλλά και τις ονομαστές νοστιμιές της λίμνης όπως γριβάδια, χέλια και βατραχοπόδαρα.

Τα μυστικά της λίμνης, καλά κρυμμένα στη πρωινή ομίχλη, σας περιμένουν για ένα ταξίδι στο θρύλο και στην ιστορία.

Δραστηριότητες: Η λίμνη προσφέρει ιδανικές συνθήκες για θαλάσσιο σκι, κωπηλασία και κανό, καθώς τον περισσότερο καιρό οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί.

Λίμνη Καστοριάς

Έκταση: 28 τ. χλμ.
Μέγιστο βάθος: 9 μ.

Μεγαλείο μοναδικού φυσικού κάλλους, η λίμνη Ορεστιάδα της Καστοριάς πρωταγωνιστεί μαγεύοντας τους επισκέπτες με την απερίγραπτη ομορφιά της. Υπολογίζεται ότι σχηματίστηκε πριν από 10.000.000 χρόνια και η σημερινή της μορφή αποτελεί το κατάλοιπο μιας παλαιότερης λίμνης που έφτανε σε έκταση τα 164 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ένας εντυπωσιακός καθρέφτης της ομώνυμης φημισμένης πόλης των γουναράδων, η Ορεστιάδα αγκαλιάζει μια σημαντική ορνιθοπανίδα, με περισσότερα από 200 είδη, πολλά από τα οποία είναι σπάνια και απειλούμενα. Κύκνοι, αργυροπελεκάνοι, ερωδιοί, κορμοράνοι, αγριόπαπιες βρίσκουν καταφύγιο στα πυκνά παρόχθια δάση με τα υδρόφιλα δέντρα που με τα φυλλώματά τους προστατεύουν στοργικά τους φτερωτούς τους ενοίκους.


 Με το πρώτο όμως φως της ημέρας, η λίμνη ζωντανεύει. Ντόπιοι ψαράδες με τα καστοριανά «καράβια» τους συναγωνίζονται σε μαεστρία τα υδρόβια πουλιά, με έπαθλο κάθε λογής σπαρταριστά λιμνόψαρα, όπως πεταλούδες, γριβάδια, πέρκες και τσιρώνια. Και όταν ο ήλιος χάνεται στο δειλινό, ποδηλάτες και ρομαντικοί περιπατητές αναζητούν γαλήνη και ανάταση ψυχής σε μια ήρεμη βόλτα, ανάμεσα στα γιγάντια χαλκοπράσινα πλατάνια που διατρέχουν το ελλειψοειδές σχήμα της λίμνης.

Δραστηριότητες: Η λίμνη της Καστοριάς προσφέρεται για ναυταθλητικές δραστηριότητες, όπως κωπηλασία, ιστιοπλοΐα, θαλάσσιο σκι αλλά και για ψάρεμα ή βαρκάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Share This

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Press to The Image and Visit "Ask-Me-Anything ?'

Ask Me Anything ?


Δείτε τώρα σε Real Time τις τελευταίες αναρτήσεις των φίλων μας στην Ιστοσελίδα μας στο Face Book.Σύρετε την μπάρα για να δείτε περισσότερες αναρτήσεις και πατείστε με αριστερό κλίκ την ανάρτηση που επιλέξατε για να μεταφερθείτε αμέσως..!!