Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Διατροφικές «διακοπές»... είναι στο χέρι σας!

Απολαύστε τα πάντα με προσοχή

Διακοπές σημαίνει: ο υπολογιστής ανοίγει μόνο για ταινίες, το τηλέφωνο χτυπά μόνο για να κλείσετε το βραδινό ραντεβού με την παρέα και οι προθεσμίες της δουλειάς κάνουν «διακοπές» στο σπίτι σας… Ένα ειδυλλιακό περιβάλλον που ολοκληρώνεται από το φαγητό στην ταβέρνα, το ξενύχτι στο beach bar με τις καταπληκτικές γεύσεις κοκτέιλ, τα υπέροχα και δελεαστικά σνακ της παραλίες και τους τεράστιους πρωινούς μπουφέδες… συνηθισμένες διατροφικές «διακοπές» που συνήθως μας φορτώνουν με περιττά κιλά στο τέλος του καλοκαιριού!


Αλκοόλ… η «must» καλοκαιρινή συντροφιά

Η θάλασσα θέλει μπύρα στο beach bar, το ουζάκι συνοδεύει τέλεια τα θαλασσινά στην ταβέρνα και στη βραδινή σας έξοδο σας δροσίζει άψογα ένα κοκτέιλ! Εάν θέλετε να κρατήσετε τη φόρμα σας και την επίπεδη κοιλιά σας, δεν χρειάζεται να στερηθείτε το αλκοόλ, αρκεί βέβαια να το καταναλώνετε με μέτρο. Το αλκοόλ είναι το δεύτερο πιο θερμιδογόνο συστατικό της διατροφής μετά το λίπος, καθώς προσφέρει στο σώμα μας 7 θερμίδες/ γραμμάριο.

Συγκρίνετε και Αντικαταστήστε!
1 ποτήρι μπύρα (330 ml): 150 θερμίδες Vs 1 ποτήρι μπύρα light (330 ml): 85 θερμίδες
1 ποτήρι τσίπουρο (45 ml): 170 Vs 1 ποτήρι ούζο (45 ml): 155 θερμίδες
1 ποτήρι σαγκριά (120 ml): 114 θερμίδες Vs 1 ποτήρι λευκό κρασί (120 ml): 80 θερμίδες ή 1 ποτήρι κόκκινο κρασί (120 ml): 85 θερμίδες
1 μοχίτο: 340 θερμίδες Vs 1 κοκτέιλ Cuba libre: 260 θερμίδες
1 ποτήρι Ουίσκι/ τζιν/ βότκα (80 ml): 270 θερμίδες (με χυμό ή αναψυκτικό με ζάχαρη) Vs 1 ποτό με light αναψυκτικό (275 ml): 190 θερμίδες

Hot tips
-Κατά τη διάρκεια της δίαιτας καλό είναι να μην υπερβαίνετε τα δύο ποτά την εβδομάδα (εφόσον είστε πολύ αποφασισμένοι…κα δεν σας παρασέρνουν οι κακές παρέες).
-Η καλύτερη επιλογή είναι ένα ποτήρι κρασί, ενώ η μπύρα, ακριβώς επειδή την καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να μας φορτώσει με περιττές θερμίδες.
-Στην παραλία καταναλώστε πολύ νερό (φυσικό ή μεταλλικό ανθρακούχο), φυσικούς χυμούς, fruit punch, παγωμένο πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη ή ένα light αναψυκτικό, για να ξεδιψάσετε! Το αλκοόλ και ο ήλιος είναι κακός συνδυασμός, καθώς πιθανόν είναι να «κάνετε κεφάλι…» και να χάσετε τη διάθεση σας για το υπόλοιπο της βραδιάς.
-Στο γεύμα σας τσουγκρίστε για το καλό το ουζάκι ή το τσιπουράκι, πολλές φορές, αλλά με μικρές γουλιές κάθε φόρα..! Προσθέστε αρκετό νερό ή πάγο στο ποτήρι για να το απολαύσετε περισσότερη ώρα. Μην ξεχνάτε το νερό… με τόση αφυδάτωση… έχετε ακόμη μεγαλύτερες ανάγκες αυτήν την εποχή.
-Στη νυχτερινή έξοδο ζητήστε από τον μπάρμαν να σερβιριστείτε μικρότερη ποσότητα ποτού και συμπληρώστε με αναψυκτικό light που δεν έχει θερμίδες. Έτσι, ενώ θα έχετε πιεί 2 ποτά, θα μετρούν για ένα και επιπλέον θα γλιτώσετε το αλκοτέστ!

Σνακ στην παραλία … οι «ύπουλες» θερμίδες
Στις διακοπές... ξεκινάμε με ένα καλό πρωινό (π.χ. γάλα με δημητριακά και φρούτα), στη συνέχεια τρώμε ένα υγιεινό σνακ (π.χ. τοστ με φυσικό χυμό) και το μεσημέρι επιλέγουμε μια σαλάτα ή φρουτοσαλάτα με γιαούρτι και μέλι…. Και μετά… «ξυπνήσαμε…!». Καθώς η αλήθεια είναι ότι το πρωινό, αν δεν συμπεριλαμβάνει μπέικον, λουκάνικα, ζαμπόν, διάφορα τυριά και αβγά… περιλαμβάνει τουλάχιστον κάποιο είδος τυρόπιτας ή/και ένα κρουασάν.. υπολογίστε δηλαδή μόλις 500-600 θερμίδες με το καλημέρα σας. Το υγιεινό σνακ έχει αντικατασταθεί από έναν ενισχυμένο καφέ (με φουλ της ζάχαρης, σιρόπι και σαντιγί, που μπορεί να φτάνει και τις 600 θερμίδες) ή από ένα «αθώο» μιλκ σέικ της τάξης των 500 θερμίδων, αν και στην ιστορία των μιλκ σεικ έχουν καταγραφεί θερμιδικές βόμβες των 1100-2010 θερμίδων! Και φυσικά το club sandwich ως μεσημεριανό σνακ, είναι σχεδόν μία παράδοση στην παραλία…και αν πρόκειται για την πλήρη έκδοσή του (πατάτες/ μπέικον/ μαγιονέζα), τότε άλλες 950 θερμίδες και πολλά κορεσμένα πλέον λιπαρά είναι δικά σας…

Hot tips
-Εάν δεν θέλετε να καταλήξετε με 1500 θερμίδες, τουλάχιστον, μέχρι τη μεσημεριανή σας σιέστα... ξεκινήστε όντως με ένα ελαφρύ καλό πρωινό, επιλέξτε έναν φυσιολογικό καφέ (π.χ. μέτριο φραπέ με light γάλα), προσθέστε έναν φυσικό χυμό ανανά, μήλο ή μήλο-πορτοκάλι-καρότο και το μεσημέρι μπορείτε είτε να μοιραστείτε το club sandwich με τη συντροφιά σας είτε να επιλέξετε ένα νοστιμότατο τοστ με σολομό ή γαλοπούλα/ τυρί/ ντομάτα! Η διαφορά στις θερμίδες είναι τεράστια… τουλάχιστον 800…που ισοδυναμούν με το κύριο γεύμα σας που θα έχετε μετά την παραλία στο μεζοδοπωλείο ή την ταβέρνα.
-Από την άλλη πλευρά, καλό είναι να μην φτάσετε στο άλλο άκρο και μείνετε νηστικοί για πολλές ώρες, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα φαγητού το βράδυ. Φροντίστε λοιπόν να εφοδιαστείτε με τα κατάλληλα σνακς και στην παραλία, φρούτα, λαχανικά, μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, τοστ με τυρί μειωμένων λιπαρών είναι μερικά από αυτά.

Μήπως τα φρούτα και τα λαχανικά «πήγαν περίπατο»;
Τα φρούτα και τα λαχανικά το καλοκαίρι έρχονται σε δεύτερη μοίρα…εκτός ίσως από το καρπούζι που για κάποιους μπορεί να αποτελεί και βραδινό γεύμα! Τα λαχανικά, επίσης, όσο δροσιστικά και αν είναι στην ωμή τους μορφή, επιλέγονται κυρίως σε τηγανιτή μορφή…Οι σαλάτα ceasar’s και chef (500-700 και 600-700 θερμίδες έκαστη) έχουν την τιμητική τους.

Hot tips
-Σε ισοθερμικά τσαντάκια με μία παγοκύστη, βάλτε διάφορα φρούτα (κεράσια, βερίκοκα, νεκταρίνια), ακόμη και λαχανικά (αγγούρι, καρότο), και πάρτε τα μαζί σας στην παραλία! Είναι σίγουρο πως μόλις τα εμφανίσετε δροσερά - δροσερά θα γίνουν ανάρπαστα από όλους!
-Οι περισσότερες θερμίδες στην σαλάτα προέρχονται από τα διάφορα dressings, ακόμη και από το ελαιόλαδο όταν «κολυμπάει» η ντοματοσαλάτα. Ζητήστε να σας βάλουν λιγότερη ποσότητα ή κάντε το μόνοι σας για να έχετε τον απόλυτο έλεγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Share This

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Press to The Image and Visit "Ask-Me-Anything ?'

Ask Me Anything ?


Δείτε τώρα σε Real Time τις τελευταίες αναρτήσεις των φίλων μας στην Ιστοσελίδα μας στο Face Book.Σύρετε την μπάρα για να δείτε περισσότερες αναρτήσεις και πατείστε με αριστερό κλίκ την ανάρτηση που επιλέξατε για να μεταφερθείτε αμέσως..!!