Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Τα σταφύλια της ζωής

 Τι προσφέρουν στον οργανισμό
Τα νόστιμα σταφύλια – όποια ποικιλία – κι αν διαλέξετε δίνουν αυτό ακριβώς στον οργανισμό μας, Ζωή!
Τα σταφύλια αποτελούν μια πλήρη τροφή για τον οργανισμό και αντίθετα απ’ ότι πιστεύουν πολλοί δεν είναι παχυντικά καθώς 100γρ σταφυλιού κάπου δηλαδή 15 με 20 ρώγες μας δίνουν μόλις 70 θερμίδες. Επίσης τα 100 γρ. μας προσφέρουν 16γρ υδατάνθρακες που μεταφράζονται σε 12,3γρ. σάκχαρα, 0,8γρ. πρωτεΐνης, 79ml νερό, 1γρ. φυτικών ινών και καθόλου λίπος.
Τι προσφέρει στον οργανισμό το σταφύλι
Είναι πολύ καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό λόγω των υδατανθρακών που περιέχει.

Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην καλή λειτουργία της όρασης και προστατεύει από διάφορες οφθαλμολογικές παθήσεις.

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε κάλιο αυξάνει τη διούρηση και καταπολεµά την κατακράτηση των υγρών, ενώ παράλληλα συµβάλλει και στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε χαµηλά επίπεδα.

Όσον αφορά τις αντιοξειδωτικές ουσίες, τις πολυφαινόλες και κυρίως τη ρεσβερατρόλη (βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών) οι ευεργετικές τους δράσεις είναι πολλές και ποικίλες:

1. Ισχυρή αντιγηραντική δράση- προστατεύουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών, βοηθώντας στη διατήρηση της νεότητας και στη λάμψη του δέρματος.

2. Ισχυρή καρδιοπροστατευτική δράση: μειώνουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, προλαμβάνουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλιών και έτσι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αθηρωμάτωσης και στεφανιαίας νόσου.

3. Σημαντική αντικαρκινική δράση: η ρεσβερατρόλη εικάζεται ότι περιορίζει τον κίνδυνο για φλεγμονή και τη συσσώρευση μεταλλάξεων στο DNA.

Στις αντιοξειδωτικές ουσίες του σταφυλιού περιλαμβάνεται επίσης και η βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από διάφορες λοιμώξεις.

Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου λόγω των φυτικών ινών που περιέχει.

Επιλέξτε λοιπόν φρέσκα σταφύλια όχι πολύ ώριμα και απολαύστε τα είτε μεταξύ γευμάτων ως σνακ, είτε ως γεύμα, είτε ως φρούτο.

Υπάρχουν μάλιστα και κάποιοι που χρησιμοποιούν το σταφύλι ως μοναδική διατροφή για μερικές ημέρες για μια πλήρη αποτοξίνωση του οργανισμό την λεγόμενη σταφυλοθεραπεία. Δεν συνίσταται σε άτομα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και προβλήματα παχέως εντέρου. Η συγκεκριμένη μονοφαγική δίαιτα προκαλεί διάρροια.

Το «γαλλικό παράδοξο»
Χάρη στα σταφύλια και το κρασί και την άμεση σχέση που έχουν στην διατήρηση της υγείας έχει προκύψει και το λεγόμενο «γαλλικό παράδοξο». Eίναι γνωστό ότι οι Γάλλοι καταναλώνουν υψηλές ποσότητες λιπαρών και χοληστερόλης, αφού δείχνουν ιδιαίτερη προτίµηση στο βούτυρο, το αβγό, την κρέµα γάλακτος και άλλες λιπαρές τροφές. Παρ’ όλα αυτά βρίσκονται χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη καρδιαγγειακών παθήσεων εξαιτίας της ταυτόχρονης υψηλής κατανάλωσης σταφυλιών και κρασιού.

Απολαύστε το σταφύλι στα καλύτερά του, με μέτρο και χωρίς υπερβολές και είναι σίγουρο ότι ο καρπός της αμπέλου θα λειτουργήσει ευεργετικά για τον οργανισμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Share This

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Press to The Image and Visit "Ask-Me-Anything ?'

Ask Me Anything ?


Δείτε τώρα σε Real Time τις τελευταίες αναρτήσεις των φίλων μας στην Ιστοσελίδα μας στο Face Book.Σύρετε την μπάρα για να δείτε περισσότερες αναρτήσεις και πατείστε με αριστερό κλίκ την ανάρτηση που επιλέξατε για να μεταφερθείτε αμέσως..!!