Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Τα όνειρα σχετίζονται με την πραγματικότητα...?


Στον κόσμο της έρευνας του ύπνου, τα όνειρα μοιάζουν με ένα μαύρο κουτί: κανείς δεν ξέρει επακριβώς τι περιέχουν. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν κατορθώσει να αποκωδικοποιήσουν τον παράδοξο αλλά προβλέψιμο τρόπο με τον οποίο τείνουν να εμφανίζονται.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», η ιατρική έρευνα υποδηλώνει ότι πολλά απ’ όσα συμβαίνουν σε ένα όνειρο είναι μοναδικά για το συγκεκριμένο όνειρο. Εντούτοις, μερικά γεγονότα της καθημερινότητάς μας μπορούν να ενσωματωθούν στα όνειρα – και μάλιστα με δύο τρόπους.

Ο πρώτος είναι το «υπολειμματικό στάδιο της ημέρας». Σε αυτό, τα γεγονότα της ημέρας που μας προκαλούν έντονα συναισθήματα βρίσκουν τον τρόπο να «περάσουν» το βράδυ στα όνειρά μας.

Ο δεύτερος είναι το ακόμα πιο μυστηριώδες «στάδιο των λανθανόντων ονείρων», το οποίο είθισται να έπεται του υπολειμματικού. Σε αυτό, τα συναισθηματικά φορτισμένα γεγονότα αργούν να εμφανιστούν στα όνειρά μας – συχνά περνάει μία εβδομάδα έως ότου τα «δούμε». Αυτή η «λανθάνουσα» κατάσταση έχει αρχίσει να καταγράφεται σε μελέτες που χρονολογούνται από την δεκαετία του 1980.

Σε αυτό τον παράδοξο κύκλο έριξε λίγο φως μια μελέτη του 2004, που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική «Επιθεώρηση Μελέτης του Ύπνου» (JSR). Επιστήμονες μελέτησαν τα ημερολόγια 470 εθελοντών οι οποίοι κατέγραφαν επί μία εβδομάδα τα όνειρά τους.

Όπως διαπίστωσαν, το στάδιο των λανθανόντων ονείρων ήταν πιο ισχυρό σε όσους εθελοντές πίστευαν πως τα όνειρά τους αποτελούν μια ευκαιρία να κατανοήσουν τον εαυτό τους και έτσι συχνά έβλεπαν στον ύπνο τους τις λύσεις των προβλημάτων τους ή των συναισθημάτων τους που σχετίζονταν με τις σχέσεις τους.

Οι ερευνητές έγραψαν στην JSR πως τα «καθυστερημένα» όνειρα αποτελούν τον τρόπο που διαθέτει το μυαλό μας για να έχει τον χρόνο να επεξεργαστεί τις διαπροσωπικές δυσκολίες και να «μετατρέψει» τις αρνητικές αναμνήσεις σε πιο θετικές.

Άλλες μελέτες επίσης έχουν δείξει πως υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στα όνειρα και σε αυτού του είδους της επεξεργασία των συναισθηματικά φορτισμένων αναμνήσεών μας.

Τι σημαίνουν πρακτικά όλ’ αυτά; Ότι κατ’ αρχήν, ό,τι ζούμε μέσα στη μέρα έχει την ικανότητα να περνάει στα όνειρά μας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως ο κύκλος των ονείρων τελειώνει το ίδιο βράδυ – μπορεί κάλλιστα να διαρκέσει έως και μία εβδομάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Share This

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Press to The Image and Visit "Ask-Me-Anything ?'

Ask Me Anything ?


Δείτε τώρα σε Real Time τις τελευταίες αναρτήσεις των φίλων μας στην Ιστοσελίδα μας στο Face Book.Σύρετε την μπάρα για να δείτε περισσότερες αναρτήσεις και πατείστε με αριστερό κλίκ την ανάρτηση που επιλέξατε για να μεταφερθείτε αμέσως..!!