Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Τα πειράματα γενετικής των Ναζί





Γιοζεφ Μενγκελε
Ο Γιοζεφ Μενγκελε σπουδασε ανθρωπολογια στο Μοναχο και ιατρικη στη Φρανκφουρτη, ενώ η διδακτορικη του διατριβη εγινε στο Ινστιτουτο Κληρονομικοτητας, Βιολογιας και Φυλετικης Υγιεινης που ειχε ιδρυσει ο ιδιος ο Χιτλερ. Αν και θεωρουνταν ενας απο τους μεγαλυτερους επιστημονες της εποχης του, εμελλε να χρησιμοποιησει τις γνωσεις του για να εκτελεσει μερικα απο τα φρικιαστικοτερα πειραματα στην ιστορια της ανθρωποτητας.

Το Μάϊο του 1943 ο Μένγκελε, παρασημοφορημένος γιατρός των τρομερών ταγμάτων Eς Ες, τοποθετείται ως αρχίατρος, σε ηλικία 32 ετών, στο στρατόπεδο Άουσβιτς. 


Εκεί είχε την απόλυτη ελευθερία να διεξάγει κάθε είδους πειράματα, τα οποία θα βοηθούσαν στην εξαγωγή συμπερασμάτων για τις φυλετικές διαφορές, τα γενετικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου και κυρίως τη δημιουργία και διαιώνηση της ΄΄Αρίας΄΄ φυλής.



Το όραμα του Χίτλερ
Το μεγαλύτερο όνειρο του Χίτλερ ήταν να δημιουργήσει την Αρία φυλή, με κύρια χαρακτηριστικά τα ξανθά μαλλιά, τα μπλε μάτια, την εύρωστη σωματική διάπλαση και τον υψηλό δείκτη νοημοσύνης, με την οποία θα κατακτούσε τον κόσμο. Για το λόγο αυτό θεωρούσε ότι οι μαύροι, οι λατίνοι, οι εβραίοι, οι τσιγγάνοι και πολλοί άλλοι, δεν πληρούσαν τις συγκεκριμένες προδιαγραφές, γι’ αυτό και θα έπρεπε να εξοντωθούν. Το παρανοϊκό του όραμα πίστευε ότι μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει πραγματικότητα: ο Γιόζεφ Μένγκελε.

Ο Άγγελος του Θανάτου
Ο Μένγκελε, που αποκαλούνταν ΄΄Άγγελος του Θανάτου΄΄, στεκόταν βλοσυρός, με άψογη στολή και γυαλισμένες μπότες, κρατώντας ένα ραβδί στο χέρι του και υποδεχόταν τους αιχμαλώτους που έβγαιναν κατά χιλιάδες από τα τρένα στο Άουσβιτς, λέγοντας μόνο δύο λέξεις: ΄΄αριστερά΄΄ (για τους περισσότερους που οδηγούνταν στους θαλάμους αερίων) και ΄΄δεξιά΄΄ (για όσους προορίζονταν για πειραματόζωα ή για εργάτες). Αναφέρεται, επίσης, ότι μερικές φορές χάιδευε τα μικρά παιδιά και τους έδινε σοκολάτες, λίγο πριν τα στείλει στα κρεματόρια. Οι άνθρωποι που γλίτωναν προς στιγμή τον θάνατο, βαδίζοντας στη δεξιά γραμμή, δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για τον εφιάλτη που τους περίμενε.

Τα γενετικά πειράματα
Τα περισσότερα γενετικά πειράματα γινόταν σε δίδυμα αδέλφια, αφού εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν εργαστήρια γενετικής. Οι δίδυμοι, που αποκαλούνταν και ΄΄παιδιά του Μένγκελε΄΄, ήταν η εμμονή του, καθώς πίστευε ότι αποτελούν το τέλειο είδος πειραματόζωου, στο οποίο θα μπορούσε να κάνει παράλληλα διάφορες δοκιμασίες, αφού έχουν πανομοιότυπη κατασκευή και ψυχοσύνθεση. Έτσι, σε όσα πειράματα πέθαινε ο ένας από τους διδύμους, τότε αυτός συνέχιζε τις φρικαλέες του τεχνικές στον άλλο, καταγράφοντας ταυτόχρονα την ισοπεδωμένη ψυχολογική του κατάσταση. 


Πραγματοποιούσε εκατοντάδες μετρήσεις κάθε σημείου του σώματός τους επί εβδομάδες, κατέγραφε με επιμέλεια τα αποτελέσματα και έπαιρνε δεκάδες φωτογραφίες. Επίσης, προσπαθούσε να τους αλλάξει το φύλο χειρουργώντας τα γεννητικά τους όργανα, έκανε αυτοσχέδιες μεταμοσχεύσεις, μετάγγιζε αίμα από τον ένα αδελφό στον άλλο, έκανε εκατοντάδες ενέσεις με διάφορες ουσίες, τους υποχρέωνε σε αιμομεικτικές επαφές και εγκυμοσύνες (όταν ήταν διαφορετικού φύλου) ή τους έραβε μεταξύ τους ενώνοντας τα όργανα και τα αγγεία τους για να δημιουργήσει σιαμαίους. 

Στο τέλος οι δίδυμοι, όπως και τα υπόλοιπα ανθρώπινα πειραματόζωα, θανατώνονταν με ένεση χλωροφορμίου στην καρδιά και νεκροτομούνταν με λεπτομερειακό τρόπο. Τα όργανά τους αφαιρούνταν και στέλνονταν σε ερευνητικά κέντρα της Γερμανίας, όπου ΄΄ευυπόληπτοι΄΄ επιστήμονες τα μελετούσαν και δημοσίευαν τα συμπεράσματά τους σε ιατρικά περιοδικά και βιβλία της εποχής.


Το κολαστήριο των Ναζί
Η ομάδα του Μένγκελε έκανε, επίσης, σε άλλους κρατούμενους, επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη που τους άφηναν παράλυτους, τους μόλυνε με ιούς και βακτηρίδια, τους βομβάρδιζε με ακτίνες Χ, γέμιζε το σώμα τους με τεράστιες ποσότητες υγρών και τους πνεύμονες με δηλητηριώδη αέρια, τους έβαζε σε καυτά ή παγωμένα μπάνια, τους εξέθετε σε ακραίες συνθήκες κόπωσης, στέρησης και ατμοσφαιρικής πίεσης, τους ακρωτηρίαζε, δοκίμαζε δηλητήρια και χημικά αέρια και αφαιρούσε τα εσωτερικά τους όργανα, χωρίς ποτέ να χορηγεί την παραμικρή αναισθησία.



Η δημιουργία της ΄΄Αρίας φυλής΄΄
Μετά το 1934, με νόμο της Γερμανικής κυβέρνησης, στειρώθηκαν υποχρεωτικά πάνω από 400.000 άτομα με διάφορες νόσους, ώστε να μην αλλοιωθεί η Αρία φυλή, ενώ πάνω από 200.000 άτομα με ψυχασθένειες και γενετικές ανωμαλίες εξοντώθηκαν με ευθανασία με το περίφημο πρόγραμμα ΄΄Αktion T4΄΄. [Σημειώνεται ότι ανάλογοι νόμοι ψηφίστηκαν σε πολλές ΄΄πολιτισμένες΄΄ χώρες του κόσμου, όπως στις ΗΠΑ, όπου το 1939 στειρώθηκαν με απόλυτη μυστικότητα 60.000 παιδιά με σοβαρές ασθένειες]. 


Ο Μένγκελε, στην προσπάθειά του να μελετήσει τα χαρακτηριστικά της Αρίας φυλής, επιχείρησε, με τη βοήθεια απάνθρωπων μεθόδων, να μεγαλώσει τα άκρα των θυμάτων του και να αλλάξει τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά, ώστε να πλησιάσει το πρότυπο που τόσο επιθυμούσε ο Χίτλερ. 

Προσπάθησε, ακόμη, να αλλάξει το χρώμα των ματιών πολλών παιδιών, με ενέσεις γαλάζιων χρωστικών δικής του έμπνευσης, μέσα στο βολβό του ματιού, οδηγώντας τα συνήθως σε τύφλωση. Μετά τη θανάτωση των παιδιών αυτών, τα μάτια τους ταριχεύονταν και τοποθετούνταν για διακόσμηση στο γραφείο του! Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι ο ίδιος ο Μένγκελε ήταν μελαμψός, με καστανά μάτια και μαλλιά, δηλαδή δεν πληρούσε τις προδιαγραφές της Αρίας φυλής.


Μια συλλογική θηριωδία
Είναι απόλυτα εξακριβωμένο ότι ο Μένγκελε δεν ενεργούσε μόνος του, αλλά είχε την υποστήριξη και τη συνεργασία μεγάλων και διεθνώς αναγνωρισμένων ερευνητικών κέντρων της χώρας, τα οποία και προμήθευε με ιστούς, όργανα, αλλά και με τις χιλιάδες σελίδες των σημειώσεών του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, στα πειράματά του παρευρίσκονταν ακόμη και καθηγητές ιατρικής.



Θεωρείται βέβαιο ότι το εργαστήριο του Μένγκελε αποτελούσε το κέντρο της ιατρικής (;) έρευνας της ναζιστικής Γερμανίας. Οι σημειώσεις του γέμισαν δύο ολόκληρα βαγόνια και στάλθηκαν σε ερευνητικά κέντρα του Βερολίνου, όπου κάηκαν λίγο πριν την εισβολή των συμμάχων. Τα αναφερόμενα στοιχεία προέρχονται από τους ελάχιστους επιζώντες και από τους αιχμαλώτους γιατρούς που ήταν αναγκασμένοι να συνεργαστούν στα πειράματα, για να μη χάσουν και τη δική τους ζωή. 


Αναμφίβολα τα πειράματα που έγιναν στο Άουσβιτς ήταν πολύ περισσότερα και φρικιαστικότερα, αφού ένα μεγάλο μέρος τους είτε γινόταν αποκλειστικά από την ομάδα του Μένγκελε, είτε δεν επέζησε κανένας από όσους ήταν παρόντες για να τα εξιστορήσει.

Επίλογος
Ο Μένγκελε μετά τον πόλεμο κατάφερε να διαφύγει, με πλαστή ταυτότητα, στη Λατινική Αμερική. Τελικά πνίγηκε το 1979 στη Βραζιλία, μετά από έμφραγμα που υπέστη την ώρα που κολυμπούσε στη θάλασσα. 


Είχε καταφέρει να ξεφεύγει για 34 ολόκληρα χρόνια από τους κυνηγούς εγκληματιών πολέμου, επικηρυγμένος με μυθικά ποσά και αναγκασμένος να κινείται μόνο τη νύχτα σαν αγρίμι, αλλάζοντας συνεχώς τόπο κατοικίας, για να μην εντοπιστεί από τους διώκτες του. Οι προσωπικές του σημειώσεις δεν βρέθηκαν ποτέ και ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε μόλις το 1992, με εξέταση του DNA των οστών του.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα πειράματα στο Άουσβιτς δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματική επιστημονική έρευνα, αλλά αφορούσαν αποκλειστικά την προσπάθεια εκπλήρωσης της τεράστιας φιλοδοξίας ενός ανθρώπου, ο οποίος παραφρόνησε από την απεριόριστη εξουσία που του δόθηκε και πίστεψε πως έγινε Θεός, καθώς και την διεστραμμένη του αφοσίωση στο αρρωστημένο όραμα της δημιουργίας του τέλειου υπερ-ανθρώπου της Αρίας φυλής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Share This

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Press to The Image and Visit "Ask-Me-Anything ?'

Ask Me Anything ?


Δείτε τώρα σε Real Time τις τελευταίες αναρτήσεις των φίλων μας στην Ιστοσελίδα μας στο Face Book.Σύρετε την μπάρα για να δείτε περισσότερες αναρτήσεις και πατείστε με αριστερό κλίκ την ανάρτηση που επιλέξατε για να μεταφερθείτε αμέσως..!!