Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

6 μαθήματα… σχέσεων που μας διδάσκουν τα ζώα

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των ζώων...
Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου και επειδή τους φίλους τους διαλέγει κάποιος για την ποιότητα του χαρακτήρα τους, χτίζοντας έτσι μία σχέση ζωής, η επίδρασή τους είναι καταλυτική. Τι μαθήματα ζωής προσφέρουν λοιπόν τα ζώα στις ανθρώπινες σχέσεις;

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που έχουν ένα κατοικίδιο και συγκεκριμένα σκύλο, έχουν την τάση να είναι πιο υγιείς και γυμνασμένοι, με περισσότερη αυτοεκτίμηση και λιγότερες τάσεις απομόνωσης. Αν και τα κατοικίδια δε μιλάνε, τουλάχιστον την ανθρώπινη γλώσσα, ωστόσο οι κώδικες επικοινωνίας που αναπτύσσονται μεταξύ ανθρώπου και ζώου είναι πηγή έμπνευσης για μια καλύτερη ζωή. Δείτε τα 6 μαθήματα ζωής για καλύτερες σχέσεις δια...στόματος των ζώων.

«Γεια» και «αντίο» είναι λέξεις κλειδιά

Η γνωστή ρήση «μια καλημέρα είναι αυτή πες την κι ας πέσει κάτω» έχει μία βαθειά αλήθεια. Μια καλημέρα και ένα χαμόγελο είναι ένας ευχάριστος τρόπος να ξεκινήσει κάποιος τη μέρα του, έστω και αν το πρωϊνό ξύπνημα δεν είναι και η καλύτερη επιλογή.

Ωστόσο ένα κατοικίδιο ποτέ δεν θα σας αφήσει να φύγετε από το σπίτι για να πάτε στη δουλειά χωρίς να σας χαιρετίσει ή χωρίς να σας ζητήσει να το «κανακέψετε» πριν κλείσετε την πόρτα πίσω σας. Αν η αθώα και τρυφερή αυτή κίνηση ήταν μέρος της καθημερινής ρουτίνας, ίσως οι προσωπικές σχέσεις των ανθρώπων να ήταν λιγότερο προβληματικές.

Όλοι χρειάζονται προσοχή

Μπορεί πολλοί να επιθυμούν μία σχέση χαμηλών τόνων αλλά όσο ήρεμος κι αν είναι ο σύντροφός σας, πάντα χρειάζεται προσοχή και προσπάθεια για να «δουλέψει» και να εξελιχθεί μία σχέση. Η καθημερινότητα και οι υποχρεώσεις της σίγουρα κουράζουν και καταβάλλουν αλλά αυτός δεν είναι λόγος να παραγκωνίζετε τον σύντροφό σας.

Όπως δεν ξεχνάτε ποτέ να καθαρίσετε, να ταΐσετε και να φροντίσετε το κατοικίδιο σας, η ίδια λογική πρέπει να ισχύει και στις σχέσεις. Εξάλλου μπορεί να είστε εσείς αυτός που χρειάζεται προσοχή...

Ο καθένας είναι διαφορετικός

Η διαφορετικότητα είναι ευλογία και όχι παραξενιά. Με τον ίδιο τρόπο που δύο γάτες σας γοητεύουν επειδή ακριβώς είναι διαφορετικές έτσι και οι άνθρωποι κερδίζουν τους άλλους με τη διαφορετικότητά τους.

Μπορεί τα λεγόμενα «κοινά σημεία» να είναι πόλος έλξης σε μία σχέση αλλά η αλήθεια είναι ότι οι διαφορετικές απόψεις είναι αυτές που διώχνουν τη ρουτίνα και οδηγούν στην εξέλιξη.

Συγχώρεση χωρίς όρια

Τα κατοικίδια έχουν τη μαγική ικανότητα να συγχωρούν πάντα χωρίς εγωισμό και χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα. Ανιδιοτελής αγάπη χωρίς περιορισμούς είναι ιδεατό σενάριο σε μία διαπροσωπική σχέση αλλά αν το σκεφτείτε είναι η καλύτερη απάντηση για μία υγιή και διαχρονική σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων. Η κακία, η ζήλια και οι εμμονές εξάλλου είναι αρκετά ψυχοφθόρες για να τις έχετε στη ζωή σας.

Σε όποιον αρέσουμε ...

Για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε, λέει το γνωστό τραγούδι επισημαίνοντας το απολύτως λογικό: δεν μπορείτε να είστε αρεστοί σε όλους. Σε μερικούς αρέσουν οι γάτες, σε άλλους τα σκυλιά και σε άλλους τα φίδια. Με την ίδια λογική δεν μπορούν όλοι, όσο κοντινοί σας φίλοι και αν είναι, να θεωρούν ότι ο σύντροφός σας είναι υπέροχος.

Και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Ακούστε τα επιχειρήματά τους, συζητήστε το μαζί τους αλλά στο τέλος να θυμάστε πάντα ότι άλλο ο φίλος και άλλο ο σύντροφος. Κανείς δεν παίρνει τη θέση κανενός στην καρδιά σας. Εσείς αποφασίζετε και ποιους φίλους θα έχετε και ποιον σύντροφο, χωρίς να οφείλετε να αιτιολογείτε σε κανέναν τις επιλογές σας.

Ένα άγγιγμα ...χίλιες λέξεις

Έρευνες έχουν δείξει ότι με ένα μικρό άγγιγμα ή μία αγκαλιά ο οργανισμός απελευθερώνει την ορμόνη της αγάπης, την οξυτοκίνη. Η...ανιδιοτελής αυτή ορμόνη ευθύνεται για την ευτυχία που αισθάνεται ο άνθρωπος αλλά και τη διάρκεια του ευχάριστου συναισθήματος.

Απλά αναλογιστείτε τα παιχνίδια και τα χάδια που κάνετε με το κατοικίδιό σας και πόσο αυτό σας ξεκουράζει και σας χαροποιεί.

Η ορμόνη αυτή είναι ένα από τα δώρα που χαρίζονται απλόχερα στον άνθρωπο χωρίς ανταλλάγματα και συγκεκριμένα αποθέματα. «Free Hugs» σε όλους λοιπόν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Share This

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Press to The Image and Visit "Ask-Me-Anything ?'

Ask Me Anything ?


Δείτε τώρα σε Real Time τις τελευταίες αναρτήσεις των φίλων μας στην Ιστοσελίδα μας στο Face Book.Σύρετε την μπάρα για να δείτε περισσότερες αναρτήσεις και πατείστε με αριστερό κλίκ την ανάρτηση που επιλέξατε για να μεταφερθείτε αμέσως..!!